Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Použití gramova bervení pro detekci autolýzy Lactobacillus helveticus

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024164" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024164 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Použití gramova bervení pro detekci autolýzy Lactobacillus helveticus

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Během zrání sýrů italského (Grana, Parmasan), švýcarského (Emmental, Edam) a cheddarského typu hraje autolýza Lb.helveticus významnou roli při rozvoji organoleptických vlastností sýrů. Gramovo barvení historicky sloužilo k rozlišení bakterií na dvě skupiny lišící se v uspořádání buněčné stěny: i) grampozitivní (Lb.helveticus) a ii) gramnegativní. Cílem této práce bylo zjistit, zda lze Gramovo barvení použít jako doplňkovou metodu k průkazu autolýzy. Buňky osmi testovaných kmenů byly namnoženy v MRS bujónu při 42 °C/12h, poté dvakrát promyty destilovanou vodou a převedeny do fosfátového pufru (0,1 M, pH 7,0). V pufru byly následně kultivovány v mikrotitračních destičkách po dobu 4h při 42 °C v cele přístroje Biotek. Každou hodinu byla stanovena absorbance bakteriální suspenze při 650 nm a odebrán vzorek buněk pro vytvoření fixního preparátu, který byl následně obarven podle Grama a mikroskopován. Buňky osmi testovaných kmenů byly zaočkovány (1 obj.%) a kultivovány při 42 °C v MRS bujónu

  • Název v anglickém jazyce

    Use of Gram staining for Lactobacillus helveticus´s autolysis detection

  • Popis výsledku anglicky

    Gram staining was historicly used for distingtion of bacteria having different cell wall structure. During cultivation of L. helveticus cell in buffers the color change was observed. Is was conclued that the gram positive cells of L.helveticus become asa gram negative after 4 h of incubation in phosphate buffer at 43 °C and also after stationary phase of growth in MRS broth ater 16 h.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2010 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-760-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku