Použití gramova bervení pro detekci autolýzy Lactobacillus helveticus
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024164" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024164 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Použití gramova bervení pro detekci autolýzy Lactobacillus helveticus
Popis výsledku v původním jazyce
Během zrání sýrů italského (Grana, Parmasan), švýcarského (Emmental, Edam) a cheddarského typu hraje autolýza Lb.helveticus významnou roli při rozvoji organoleptických vlastností sýrů. Gramovo barvení historicky sloužilo k rozlišení bakterií na dvě skupiny lišící se v uspořádání buněčné stěny: i) grampozitivní (Lb.helveticus) a ii) gramnegativní. Cílem této práce bylo zjistit, zda lze Gramovo barvení použít jako doplňkovou metodu k průkazu autolýzy. Buňky osmi testovaných kmenů byly namnoženy v MRS bujónu při 42 °C/12h, poté dvakrát promyty destilovanou vodou a převedeny do fosfátového pufru (0,1 M, pH 7,0). V pufru byly následně kultivovány v mikrotitračních destičkách po dobu 4h při 42 °C v cele přístroje Biotek. Každou hodinu byla stanovena absorbance bakteriální suspenze při 650 nm a odebrán vzorek buněk pro vytvoření fixního preparátu, který byl následně obarven podle Grama a mikroskopován. Buňky osmi testovaných kmenů byly zaočkovány (1 obj.%) a kultivovány při 42 °C v MRS bujónu
Název v anglickém jazyce
Use of Gram staining for Lactobacillus helveticus´s autolysis detection
Popis výsledku anglicky
Gram staining was historicly used for distingtion of bacteria having different cell wall structure. During cultivation of L. helveticus cell in buffers the color change was observed. Is was conclued that the gram positive cells of L.helveticus become asa gram negative after 4 h of incubation in phosphate buffer at 43 °C and also after stationary phase of growth in MRS broth ater 16 h.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2010 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-760-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—