Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

PŘEHLED AKTUÁLNÍCH MIKROBIÁLNÍCH DEFEKTŮ VYSKYTUJÍCÍCH SE V NEALKOHOLIVKÝCH NÁPOJÍCH

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024293" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024293 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    PŘEHLED AKTUÁLNÍCH MIKROBIÁLNÍCH DEFEKTŮ VYSKYTUJÍCÍCH SE V NEALKOHOLIVKÝCH NÁPOJÍCH

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V nealkoholických nápojích, zejména v nesycených, se vyskytují defekty, jako jsou zákaly nebo sedimenty, které mohou být způsobeny mikrobiální kontaminací. Ze vzorků vykazujících známky těchto defektů byly izolovány mikroorganismy, které tyto defekty způsobovaly. Izolované mikroorganismy byly identifikovány pomocí techniky PCR. V nealkoholických nesycených nápojích se vyskytovaly bakterie jako Asaia lannaensis, která byla izolována z nesyceného nápoje s jahodovým koncentrátem, Gluconacetobacter liquefaciens, izolovaný ze zeleného čaje, nebo Alicyclobacillus acidoterestris, izolovaný z pomerančového džusu. Bakterie Bacillus sp., Paenibacillus sp. byly zjištěny v bázi pro přípravu čaje. Kvasinka Candida etchellsii byla izolována z malinového sirupu. Příspěvek se zabývá výskytem jednotlivých druhů mikroorganismů v určitých typech nápojů nebo polotovarů sloužících pro jejich přípravu a také možnostmi prevence výsledných defektů.

  • Název v anglickém jazyce

    Review of topical microbial defects occurring in the non-alcoholic beverages

  • Popis výsledku anglicky

    In non-alcoholic beverages, primarily in non-carbonated beverages, the defects occur, as turbidity or sediments, which can be caused by the microbial contamination. In the samples with the presence of these defects, were isolated microorganisms, which caused them. Isolated microorganisms were identified by PCR technique. In non-alcoholic still beverages the bacteria occurred as Asaia lannaensis, which was isolated from still beverage with strawberry concentrate, Gluconacetobacter liquefaciens, isolatedfrom green tea, or Alicyclobacillus acidoterestris, isolated from orange juice. Bacteria of Bacillus sp., Paenibacillus sp. were detected in the base for preparation of ice tea. Yeast Candida etchellsii was isolated from raspberry syrup. The paper is dealt with the presence of the various strains of microorganisms in specific types of beverages or semi-products for preparation of beverages, and also with the possibilities of prevention of the defects presence.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku