Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt potravinářsky nežádoucích bakterií rodu Asaia v nealkoholických nápojích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43923285" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43923285 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/21:43923295

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt potravinářsky nežádoucích bakterií rodu Asaia v nealkoholických nápojích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bakterie rodu Asaia jsou taxonomicky řazeny do čeledi Acetobacteraceae; empiricky jsou řazeny do skupiny takzvaných octových bakterií. Tyto bakterie mají v průmyslu výroby nealkoholických nápojů statut zdravotně i technologicky nežádoucích bakterií. Nealkoholické nápoje jimi kontaminované vykazují závažné senzorické vady. Druhy A. bogorensis a A. lannensis jsou oportunními patogeny způsobujícími u imunokompromitovaných osob vážné nozokomiální infekce. Cílem této práce je charakterizovat kmeny Asaia lannensis, izolované z průmyslově vyrobených nealkoholických nápojů, s využitím moderních i klasických mikrobiologických metod. Experimentálně bylo testováno 14 kmenů Asaia spp. Z toho byly tři sbírkové kmeny (A. lannensis BCC 15734, A. krungthepensis CCM 7333T, A. siamensis CCM 7132T) a 11 potravinových izolátů A. lannensis. K experimentům byla využita metoda optické mikroskopie, denzitometrická metoda, plotnová metoda a disková difúzní metoda. Ze získaných výsledků vyplynulo, že všechny kmeny Asaia spp. rostly dobře v rozmezí kultivačních teplot 20-30 °C, a také v rozmezí hodnot pH 3,0-6,0 kultivačního bujónu (tj. Sabouraudova bujónu se 4,0 hm. % glukózy). Kmeny dosahovaly počtů buněk v rozmezí hodnot 107-108 KTJ ml-1, a to po jednorázových 28denních aerobních kultivacích v Sabouraudově bujónu se 4,0 hm. % glukózy. U kmenů byl proveden screening rezistence k 15 antibiotikům (často používaným v lékařství) s tím, že všechny kmeny vykazovaly vysokou odolnost ke všem testovaným antibiotikům. Výsledky této práce mohou být aplikovány při jištění zdravotní bezpečnosti a požadované jakosti nealkoholických nápojů, při cílené eliminaci bakterií rodu Asaia.

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence of food undesirable bacteria of the genus Asaia in non-alcoholic beverages

  • Popis výsledku anglicky

    Bacteria of the genus Asaia are taxonomically classified in the family Acetobacteraceae; internally they are classified in a group of so-called acetic bacteria. These bacteria have the status of undesirable bacteria in the non-alcoholic beverages industry. Non-alcoholic beverages contaminated with these bacteria show serious sensory defects. A. bogorensis and A. lannensis are opportunistic pathogens that cause severe nosocomial infections in immunocompromised individuals.The aim of this work is to characterize strains of Asaia lannensis, isolated from industrially produced non-alcoholic beverages, using modern and classical microbiological methods. Fourteen strains of Asaia spp. were tested experimentally. There were three collection strains (A. lannensis BCC 15734, A. krungthepensis CCM 7333T, A. siamensis CCM 7132T) and 11 food isolates of A. lannensis. The method of optical microscopy, densitometric method, plate method and disk diffusion method were used for experiments. The obtained results showed that all strains of Asaia spp. grew well in the cultivation temperature range of 20-30 °C, and also in the pH range of 3.0-6.0 of the cultivation broth (i.e. in Sabouraud broth with 4.0 wt. % glucose). The strains reached cell numbers in the range of 107-108 CTU ml-1, after single 28-day aerobic cultivations in Sabouraud broth with 4.0 wt. % glucose. The strains were screened for resistance to 15 antibiotics (often used in medicine) with information, that all strains showed high resistance to all tested antibiotics. The results of this work can be applied in one-time and screening ensurance of health safety and the required quality of non-alcoholic beverages, with the targeted elimination of bacteria of the genus Asaia.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů