Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antibakteriální účinek přírodních konzervačních látek v nealkoholických nápojích.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931052" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931052 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/24:43931056

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antibakteriální účinek přírodních konzervačních látek v nealkoholických nápojích.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Při průmyslové výrobě nealkoholických nápojů je kladen důraz na jejich mikrobiologickou bezpečnost a jakost. Přestože tyto nápoje patří obecně mezi bezpečné, zejména nesycené ochucené nápoje podléhají nežádoucí mikrobiální kontaminaci. Na kontaminaci nápojů se často podílejí acidotolerantní mikroorganismy, zejména octové bakterie zastoupené bakteriemi rodu Asaia. Bakterie druhů Asaia lannensis a Asaia bogorensis mají statut potenciálně patogenních bakterií. Účinnou cestou eliminace nežádoucích octových bakterií se nabízí například i použití přírodní antibakteriálně aktivní látky, kterou je chitosan. Cílem práce je zjistit toleranci bakterií Asaia lannensis k chitosanu (0–1,50 hm. %) v modelových Sabouraudových bujónech během déledobých kultivací s využitím laboratorního bioreaktoru RTS-8, a také v modelových sirupech/cukerných roztocích (0,20 a 0,40 hm. %) během skladovacích pokusů s využitím laboratorního denzitometru Densi-la-meter® II. Na základě uskutečněných experimentů bylo konstatováno, že se zvyšující se koncentrací chitosanu docházelo k redukci růstů testovaných bakterií, nicméně že chitosan vůči nim vykazoval pouze bakteriostatický účinek. Bakteriocidního účinku bylo dosaženo při použití kontrolní kyseliny sorbové o nejvyšší testované koncentraci (0,06 hm. %). Získané výsledky mohou být využity v nápojářství při cílené eliminaci nežádoucích bakterií Asaia lannensis s využitím mimo jiné i potenciálu chitosanu.

  • Název v anglickém jazyce

    Antibacterial effect of natural preservatives in non-alcoholic beverages.

  • Popis výsledku anglicky

    In the industrial production of non-alcoholic beverages, emphasis is placed on their microbiological safety and quality. Although these beverages are generally safe, non-carbonated flavoured beverages in particular are subject to undesirable microbial contamination. Acid-tolerant microorganisms, especially acetic acid bacteria represented by bacteria of the genus Asaia, often contribute to the contamination of beverages. Bacteria of the species Asaia lannensis and Asaia bogorensis have the status of potentially pathogenic bacteria. An effective way to eliminate undesirable acetic acid bacteria is, for example, the use of a natural antibacterial active substance, which is chitosan. The aim of this work is to determine the tolerance of Asaia lannensis bacteria to chitosan (0–1.50 w/w %) in model Sabouraud broths using the RTS-8 laboratory bioreactor and in model syrups/sugar solutions (chitosan: 0.20 and 0.40 w/w %) during storage experiments using the laboratory densitometer Densi-la-meter® II. On the basis of the experiments carried out, it was established that as the concentration of chitosan increased, there was a reduction in the growths of the tested bacteria, however, that chitosan only showed a bacteriostatic effect towards them. The bactericidal effect was achieved when using control sorbic acid at the highest tested concentration (0.06 w/w %). The obtained results can be used in the beverage industry for the targeted elimination of undesirable Asaia lannensis bacteria using, among other things, the potential of chitosan.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů