Tolerance nežádoucích bakterií Asaia lannensis k chitosanu.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931058" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931058 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/24:43931060
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Tolerance nežádoucích bakterií Asaia lannensis k chitosanu.
Popis výsledku v původním jazyce
Přestože nealkoholické nápoje patří mezi bezpečné výrobky, během jejich výroby, skladování nebo distribuce může docházet k nežádoucí mikrobiální kontaminaci s následným kažením a případnými zdravotními problémy u konzumentů. Na kontaminaci nápojů se často podílejí acidotolerantní octové bakterie. K obávaným patří například bakterie druhů Asaia lannensis a Asaia bogorensis mající statut podmíněně patogenních bakterií. K účinným cestám jejich eliminace se nabízí mimo jiné i použití přírodní antibakteriálně aktivní látky chitosanu. Cílem této práce je zjistit toleranci bakterií Asaia lannensis k chitosanu v modelových Sabouraudových bujónech s využitím laboratorního bioreaktoru RTS–8, a také v modelových sirupech/cukerných roztocích během skladovacích pokusů s využitím laboratorního denzitometru Densi-la-meter® II. Na základě uskutečněných experimentů bylo konstatováno, že se zvyšující se koncentrací chitosanu docházelo k redukci růstů testovaných bakterií, a že chitosan vůči nim vykazoval bakteriostatický účinek. Získané výsledky mohou být využity pro cílenou eliminaci nežádoucích bakterií Asaia lannensis s využitím potenciálu chitosanu.
Název v anglickém jazyce
Tolerance of undesirable bacteria Asaia lannensis to chitosan
Popis výsledku anglicky
Although non-alcoholic drinks are safe products, undesirable microbial contamination can occur during their production, storage or distribution, with subsequent spoilage and potential health problems for consumers. Acid-tolerant acetic acid bacteria are often involved in the contamination of beverages. For example, bacteria of the species Asaia lannensis and Asaia bogorensis have the status of potentially pathogenic bacteria. Effective ways to eliminate them include, among other things, the use of the natural antibacterial active substance chitosan. The aim of this work is to determine the tolerance of Asaia lannensis bacteria to chitosan in model Sabouraud broths using the RTS-8 laboratory bioreactor and also in model syrups /sugar solutions during storage experiments using the laboratory densitometer Densi-la-meter® II. Based on the experiments carried out it was stated that the growths of the tested bacteria were reduced as the concentrations of chitosan increased, and that chitosan showed a bacteriostatic effect against them. Obtained results can be used for the targeted elimination of undesirable Asaia lannensis bacteria using the potential of chitosan.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů