Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

ZLEPŠENÍ TEXTURY A MIKROBIÁLNÍ KVALITY LISTOVÉ ZELENINY V PLNĚNÝCH BAGETÁCH

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024294" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024294 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    ZLEPŠENÍ TEXTURY A MIKROBIÁLNÍ KVALITY LISTOVÉ ZELENINY V PLNĚNÝCH BAGETÁCH

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Použití listové zeleniny do plněných baget může představovat značné zdravotní riziko, problematické může být i z hlediska celkové údržnosti finálního výrobku. Zelenina je zdrojem mikrobiální kontaminace, která je obtížně odstranitelná vzhledem k členitému povrchu rostlinných pletiv. I po omytí ulpívá v ohybech listů značné množství mikroorganismů. Další překážkou je také rychlé ovadání a tím i senzorické znehodnocení výrobku ještě před uplynutím doby trvanlivosti. Těmto problémům lze vhodným ošetřením listové zeleniny bránit. Byl sledován vliv máčení zeleniny v různých přípravcích a vliv teploty namáčecího roztoku (v rozmezí 20 ? 60 °C) na křehkost zeleniny a na stav mikrobiální kontaminace. Křehkost zeleniny byla posuzována na základě měření pevnostivzorku zeleniny v přístroji Instron a také pomocí senzorického hodnocení.

  • Název v anglickém jazyce

    Improvement of texture and microbial quality of the leaf vegetables in filled baguettes

  • Popis výsledku anglicky

    Use of the leaf vegetables in filled baguettes may cause significant health hazard, the problem may be also durability of final product. Vegetable is source of microbial contamination, what is difficulty eliminable in respect of rugged surface of the plant tissue. Even after washing big number of microorganisms adhere on roughness surface of the leaf. Next problem is also quick damping-off and thus sensory deterioration of product before the expiration date. It is possible to prevent these problems by the desirable treatment of vegetable leaf. It was observed the effect of washing of vegetables in different agents and effect of temperature of a washing solution (from 20 to 60 °C) on texture of vegetables and on microbial contamination. Texture of vegetables was appreciated by the measurement of solidity of the vegetable samples in apparatus Instron and also by means of sensory analysis.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku