Výroba sladkých řízků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931345" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931345 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/123-125.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/123-125.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výroba sladkých řízků
Popis výsledku v původním jazyce
V tomto dílu je obecně pojednáno o výrobě sladkých řízků, o základních typech řezaček, řezačkových nožů, principu řezání řízků, vlastnostech sladkých řízků a vážení řízků. Aby se účinně předešlo možné kontaminaci extraktoru při těžení šťávy, je vhodné vypranou řepu za pračkou dezinfikovat, neboť prakticky veškerá kontaminace je na povrchu bulev. K dezinfekci povrchu vyprané řepy se používá suspenze chlorového vápna, roztok chlornanu sodného aj. Po oddělení prací vody za pračkou se řepa dopravuje šikmým pásovým dopravníkem nebo kapsovým výtahem do zásobníku nad řezačky. Vzhledem k silnému znečištění řepy rostlinnými příměsemi se osvědčilo zařazení dalšího odlučovače rostlinného balastu ještě před tímto zásobníkem. Vhodný je např. systém rotujících válců, přes které řepy přeskakují, kdežto balast se zachytí na povrchu válců a mezerou mezi válci propadá dolů, nebo pneumatický odlučovač, kdy se rostlinný balast ventilátorem odfoukne. Dále je před zásobníkem řepy ještě zařazen elektromagnetický lapač ferromagnetických nečistot. Obecně je nutno dodržovat zásadu šetrného zacházení, aby se řepa pádem z velké výšky nebo nárazy co nejméně poškozovala.
Název v anglickém jazyce
Sugar technology - beet slicing
Popis výsledku anglicky
In this part, the production of sweet cuttings is generally discussed, the basic types of cutters, cutting knives, the principle of cutting cuttings, the characteristics of sweet cuttings and weighing cuttings. In order to effectively prevent possible contamination of the extractor during juice extraction, it is advisable to disinfect the washed beet after washing, as virtually all contamination is on the surface of the pulp. To disinfect the surface of the washed beet, a suspension of chlor lime, sodium hypochlorite solution, etc. is used. After separation of the wash water behind the washer, the beet is transported by inclined belt conveyor or pocket elevator to a hopper above the cutter. Due to the heavy contamination of the beet with vegetable impurities, it has proved useful to include an additional vegetable ballast separator before this hopper. Suitable systems include a system of rotating rollers, over which the beet jumps, while the ballast is caught on the surface of the rollers and falls down through the gap between the rollers, or a pneumatic separator, where the plant ballast is blown away by a fan. An electromagnetic ferromagnetic dirt trap is also included in front of the beet hopper. In general, the principle of gentle handling must be observed so that the beet is damaged as little as possible by falling from a great height or by impacts.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
LISTY CUKROVARNICKE A REPARSKE
ISSN
1210-3306
e-ISSN
1805-9708
Svazek periodika
140
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
123-125
Kód UT WoS článku
001185500600001
EID výsledku v databázi Scopus
—