POVRCHOVÁ DEKONTAMINACE PLASTOVÝCH OBALŮ PRO HORKÝ ROZLIV OVOCNÝCH NÁPLNÍ
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024296" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024296 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
POVRCHOVÁ DEKONTAMINACE PLASTOVÝCH OBALŮ PRO HORKÝ ROZLIV OVOCNÝCH NÁPLNÍ
Popis výsledku v původním jazyce
Při výrobě ovocných pomazánek pro další zpracování se používá technologie horkého rozlivu do plastových nádob. Vzhledem k občasnému výskytu plísní byla dříve tato technologie doplněna povrchovou konzervací náplně etanolovým roztokem sorbanu draselného. Vsoučasné době požadují odběratelé produkt bez stop konzervačních látek a proto se hledají alternativní přístupy. Jedním z nich je využití principu aseptického balení. Pro dekontaminaci plastových obalových materiálů lze využít řadu metod. Byl testován účinek etanolu a peroxidu vodíku na plísně izolované z obalových materiálů a z prostředí výrobny. Diskutován je také vliv případných zbytkových koncentrací peroxidu na kvalitu produktu.
Název v anglickém jazyce
SURFACE DECONTAMINATION OF PLASTIC PACKAGING FOR HOT-FILLING OF THE FRUIT-BASED PASTRY FILLINGS
Popis výsledku anglicky
Hot-filling into plastic containers is used for the production of fruit spreads for further processing. Due to the occasional occurrence of moulds, this preservation technology was coupled with the surface preservation of fruit-based pastry fillings by the ethanol solution of potassium sorbate. Currently, customers require the product with no traces of preservatives and therefore alternative approaches are looking for. One of them is using the principles of aseptic packaging. The variety of methods is possible to used for the decontamination of plastic packaging materials. The effect of ethanol and hydrogen peroxide was tested on moulds isolated from packaging materials and manufactural environment. The influence of residual concentrations of hydrogenperoxide on the quality of product was discussed.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—