Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

POVRCHOVÁ DEKONTAMINACE PLASTOVÝCH OBALŮ PRO HORKÝ ROZLIV OVOCNÝCH NÁPLNÍ

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024296" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024296 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    POVRCHOVÁ DEKONTAMINACE PLASTOVÝCH OBALŮ PRO HORKÝ ROZLIV OVOCNÝCH NÁPLNÍ

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Při výrobě ovocných pomazánek pro další zpracování se používá technologie horkého rozlivu do plastových nádob. Vzhledem k občasnému výskytu plísní byla dříve tato technologie doplněna povrchovou konzervací náplně etanolovým roztokem sorbanu draselného. Vsoučasné době požadují odběratelé produkt bez stop konzervačních látek a proto se hledají alternativní přístupy. Jedním z nich je využití principu aseptického balení. Pro dekontaminaci plastových obalových materiálů lze využít řadu metod. Byl testován účinek etanolu a peroxidu vodíku na plísně izolované z obalových materiálů a z prostředí výrobny. Diskutován je také vliv případných zbytkových koncentrací peroxidu na kvalitu produktu.

  • Název v anglickém jazyce

    SURFACE DECONTAMINATION OF PLASTIC PACKAGING FOR HOT-FILLING OF THE FRUIT-BASED PASTRY FILLINGS

  • Popis výsledku anglicky

    Hot-filling into plastic containers is used for the production of fruit spreads for further processing. Due to the occasional occurrence of moulds, this preservation technology was coupled with the surface preservation of fruit-based pastry fillings by the ethanol solution of potassium sorbate. Currently, customers require the product with no traces of preservatives and therefore alternative approaches are looking for. One of them is using the principles of aseptic packaging. The variety of methods is possible to used for the decontamination of plastic packaging materials. The effect of ethanol and hydrogen peroxide was tested on moulds isolated from packaging materials and manufactural environment. The influence of residual concentrations of hydrogenperoxide on the quality of product was discussed.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku