Vývoj ovocných náplní s vyšším obsahem ovoce a sníženým obsahem cukru a konzervačních látek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024375" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024375 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj ovocných náplní s vyšším obsahem ovoce a sníženým obsahem cukru a konzervačních látek
Popis výsledku v původním jazyce
Projekt byl zaměřen na vývoj a optimalizaci výroby nových typů pekařských ovocných a makových náplní s ohledem na minimalizaci tepelného opracování. V průběhu řešení byly navrženy změny konstrukce odparek typu Vakuum 1500 a dále optimalizován výrobní proces s ohledem na kvalitu jablečné drti používané jako vstupní surovina, možnosti zavádění páry nebo inertních plynů do volného prostoru v obalů při plnění horkých pekařských náplní do plastových obalů objemu 5? 10 l, stanovení průběhu teplot v obalu po naplnění při uložení dnem vzhůru i dolů a vlivu průběhu chlazení na barevné změny pekařských náplní. Během prací se podařilo se významně zlepšit podmínky ve výrobě pekařských náplní s přímým dopadem na kvalitu finálního produktu.
Název v anglickém jazyce
Development of fruit filling with a higher content of fruit and low in sugar and preservatives
Popis výsledku anglicky
The project was aimed to the development and optimization of production of fruit and pope seed fillings as semi-products for bakery industry with regard to minimization of heat exposure. During the project solution the changes in the design of evaporators Vakuum 1500 were proposed and the manufacturing process was optimised with regards to the quality of apple pulp using as a raw material, the possibility to use steam and/or inert gasses into head space in packages during hot filling of product into plastic buckets (volume 5-10 l), determination of temperature distribution in package after filling and during product cooling in position bottom up or down and finally the influence of cooling conditions on product darkening. The project enabled the significant improvement of conditions in the bakery filling production with direct impact to the final product quality.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Lady Marmelade
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Lady Marmelade, s.r.o., IČ 26022893, 15.09.2009
Ekonomické parametry
50% snížení ztrát způsobených mikrobiálním kažením produktů
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26022893
Název vlastníka
Lady Marmelade, s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—