Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení plísní metodou PCR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024308" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024308 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení plísní metodou PCR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sladovnický ječmen je hlavní surovina pro výrobu sladu a následně piva. Hygienické požadavky můžeme zajistit použitím neznečištěných surovin. Plísňová kontaminace na sladovnickém ječmeni je obzvláště nebezpečná z hlediska produkce mykotoxinů, které mohouv konečném výrobku způsobovat vady (např. gushing). Jednou z možností určení plísní narostlých na ječmeni je metoda PCR. Jedná se o molekulárně biologickou metodu, kdy se pracuje s DNA. Pro izolaci DNA byly použity izolační kity a samotná DNA byla syntetizována in vitro v přístroji LightCycler? 2.0 Instrument (ROCHE). Díky vhodnému teplotnímu režimu a použití správných primerů a prób došlo k nasyntetizování DNA, které se projevilo nárůstem fluorescence.

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of fungi by PCR method

  • Popis výsledku anglicky

    Malting barley is primary raw material for production malt and beer consequently. We can ensure hygienic requirements by the use of not infected raw materials. Fungal contamination on malting barley is especial dangerous by production of mycotoxins, which could cause defects (e.g. gushing) in final product. PCR is one of the choices to detect fungi in barley. It is molecular biologic method, where DNA is worked with. Isolation kits were used for isolation and DNA was syntetized in vitro in LightCycler?2.0 Instrument (ROCHE).Thanks to appropriate temperature regime and right primers and probes DNA was synthesized. It was demonstrated by the growth of fluorescence.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Technologie a hodnocení výrobků nápojového průmyslu

  • ISBN

    978-80-7080-768-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku