Stanovení plísní metodou PCR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024308" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024308 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení plísní metodou PCR
Popis výsledku v původním jazyce
Sladovnický ječmen je hlavní surovina pro výrobu sladu a následně piva. Hygienické požadavky můžeme zajistit použitím neznečištěných surovin. Plísňová kontaminace na sladovnickém ječmeni je obzvláště nebezpečná z hlediska produkce mykotoxinů, které mohouv konečném výrobku způsobovat vady (např. gushing). Jednou z možností určení plísní narostlých na ječmeni je metoda PCR. Jedná se o molekulárně biologickou metodu, kdy se pracuje s DNA. Pro izolaci DNA byly použity izolační kity a samotná DNA byla syntetizována in vitro v přístroji LightCycler? 2.0 Instrument (ROCHE). Díky vhodnému teplotnímu režimu a použití správných primerů a prób došlo k nasyntetizování DNA, které se projevilo nárůstem fluorescence.
Název v anglickém jazyce
Detection of fungi by PCR method
Popis výsledku anglicky
Malting barley is primary raw material for production malt and beer consequently. We can ensure hygienic requirements by the use of not infected raw materials. Fungal contamination on malting barley is especial dangerous by production of mycotoxins, which could cause defects (e.g. gushing) in final product. PCR is one of the choices to detect fungi in barley. It is molecular biologic method, where DNA is worked with. Isolation kits were used for isolation and DNA was syntetized in vitro in LightCycler?2.0 Instrument (ROCHE).Thanks to appropriate temperature regime and right primers and probes DNA was synthesized. It was demonstrated by the growth of fluorescence.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Technologie a hodnocení výrobků nápojového průmyslu
ISBN
978-80-7080-768-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—