Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

NOVÉ TRENDY VE TŘÍDĚNÍ A HODNOCENÍ KVALITY OBNOŽKOVÝCH PYLŮ

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024333" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024333 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    NOVÉ TRENDY VE TŘÍDĚNÍ A HODNOCENÍ KVALITY OBNOŽKOVÝCH PYLŮ

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Táto práce je věnovaná třídění souborů vzorků a obnožkových včelích pylů neznámého botanického původu pomocí následujících postupů: kombinace spektroskopické a multivariační analýzy naměřených spekter a spektroskopického stanovení barvy. Pro určení botanického druhu vzorků byly použité referenční vzorky květových a monoflorálních včelích pylů.

  • Název v anglickém jazyce

    NEW TRENDS IN CLASSIFICATION AND QUALITY ESTIMATION OF BEE POLLENS

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was evaluation of spectroscopic methods used for classification of bee pollen samples according to difference in their composition (FTIR, FT Raman, and FT NIR) and colour (diffuse reflectance VIS). Measured spectra were analysed by hierarchy cluster analysis (HCA) and principal component analysis (PCA). Obtained results confirmed that vibration based spectroscopic methods are sensitive to sample composition. FT Raman and VIS spectra confirmed differences in specific pigments (flavonoids and carotenoids) reflecting botanical origin of the raw flower pollens. The combination of spectroscopic methods used in this work helps better classify bee pollens which is important for quality estimation and utilization of this agricultural and beekeeping product.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Potravinárstvo

  • ISBN

  • ISSN

    1337-0960

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    HACCP Consulting

  • Místo vydání

    Nitrianske Hrnčiarovce

  • Místo konání akce

    Nitra, Slovensko

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku