Morfologická a spectroskopická analyza rouškového slunečnicového pylu (Heliannthus annuus L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43893072" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43893072 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22340/11:43893072
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Morfologická a spectroskopická analyza rouškového slunečnicového pylu (Heliannthus annuus L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Morfologická and spectroskopická analyza květového a rouškového slunečnicového pylu (Heliannthus annuus L.) byla provedena pomoci FTIR, Ramanovych a FT NIR spekter. Difúzní reflektanční Vis spektroskopie byla použita pro analýzu zbarveni pylů.
Název v anglickém jazyce
Morphologic and spectroscopic analysis of sunflower (Heliannthus annuus L.) bee pollen
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was morphologic and spectroscopic analysis of bee pollen samples originated from sunflower (Helianthus annuus L.). Difference in composition of monofloral sunflower bee pollen in comparison with original flower pollen was detected byFTIR, FT NIR and Raman spectra. Difference in colour was determined by diffuse reflectance VIS spectroscopy and by calculation of colour parameters. Obtained results confirmed that vibration spectroscopic methods are sensitive to sample composition. Fructose detected by FTIR and Raman in bee pollen samples is originated from sunflower nectar. Raman and Vis spectra confirmed the presence of specific carotenoids reflecting botanical origin of the raw flower pollen.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Potravinárstvo
ISSN
1337-0960
e-ISSN
—
Svazek periodika
5
Číslo periodika v rámci svazku
—
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
308-313
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—