Ability of Phenolic Acids to Protect alpha-Tocopherol
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024354" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024354 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Ability of Phenolic Acids to Protect alpha-Tocopherol
Popis výsledku v původním jazyce
The ability of phenolic acids (gallic, gentisic, protocatechuic, syringic, vanillic, ferulic, caffeic, and sinapic; 600 mg/kg) to protect ?-tocopherol was tested during the heating of sunflower oil on a hot plate set at 180°C and was compared with the ability of these phenolic acids to slow down the formation of polymerised triacylglycerols (TAG) in the same conditions. The half-life of ?-tocopherol (calculated as the time needed for the ?-tocopherol content to decrease to 50% of the original value) wasextended significantly by gentisic, caffeic, and gallic acids (from 1.16 h to 1.77 h, 1.78 h, and 2.26 h, respectively), while the formation of polymerised TAG was slightly suppressed only by gallic acid.
Název v anglickém jazyce
Ability of Phenolic Acids to Protect alpha-Tocopherol
Popis výsledku anglicky
The ability of phenolic acids (gallic, gentisic, protocatechuic, syringic, vanillic, ferulic, caffeic, and sinapic; 600 mg/kg) to protect ?-tocopherol was tested during the heating of sunflower oil on a hot plate set at 180°C and was compared with the ability of these phenolic acids to slow down the formation of polymerised triacylglycerols (TAG) in the same conditions. The half-life of ?-tocopherol (calculated as the time needed for the ?-tocopherol content to decrease to 50% of the original value) wasextended significantly by gentisic, caffeic, and gallic acids (from 1.16 h to 1.77 h, 1.78 h, and 2.26 h, respectively), while the formation of polymerised TAG was slightly suppressed only by gallic acid.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000282056400006
EID výsledku v databázi Scopus
—