Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of temperature and oil composition on the ability of phenolic acids to protect naturally present alfa-tocopherol during the heating of plant oils

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894784" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894784 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of temperature and oil composition on the ability of phenolic acids to protect naturally present alfa-tocopherol during the heating of plant oils

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The ability of phenolic acids (ferulic, gallic, protocatechuic, and sinapic; 600 mg/kg) to protect naturally present alfa-tocopherol was tested during the heating of sunflower oil on a hot plate set at 120, 150, 180, 210, or 240°C, and during the heatingof rapeseed, olive and soybean oils on a hot plate set at 180°C. In all the studied conditions, alfa -tocopherol was significantly protected only by gallic acid. This phenolic acid prolonged the half-life of alfa -tocopherol (calculated as the time needed for the alfa -tocopherol content to decrease to 50% of the original value) typically two- to four-fold. Hence the ability of phenolic acids to protect alfa -tocopherol in bulk oils does not markedly depend on the experimental conditions as is seen inantioxidant activity, i.e. in the ability of antioxidants to protect fatty acids.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of temperature and oil composition on the ability of phenolic acids to protect naturally present alfa-tocopherol during the heating of plant oils

  • Popis výsledku anglicky

    The ability of phenolic acids (ferulic, gallic, protocatechuic, and sinapic; 600 mg/kg) to protect naturally present alfa-tocopherol was tested during the heating of sunflower oil on a hot plate set at 120, 150, 180, 210, or 240°C, and during the heatingof rapeseed, olive and soybean oils on a hot plate set at 180°C. In all the studied conditions, alfa -tocopherol was significantly protected only by gallic acid. This phenolic acid prolonged the half-life of alfa -tocopherol (calculated as the time needed for the alfa -tocopherol content to decrease to 50% of the original value) typically two- to four-fold. Hence the ability of phenolic acids to protect alfa -tocopherol in bulk oils does not markedly depend on the experimental conditions as is seen inantioxidant activity, i.e. in the ability of antioxidants to protect fatty acids.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    30

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    351-357

  • Kód UT WoS článku

    000305795800009

  • EID výsledku v databázi Scopus