Hodnocení sladké chuti v mléčných výrobcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024374" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024374 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení sladké chuti v mléčných výrobcích
Popis výsledku v původním jazyce
Úkolem této práce bylo ověřit metodiku pro hodnocení mléčných výrobků pro další studie. Jako výchozí byla zvolena metoda senzorického profilu, kterou byly hodnoceny dva jogurtové nápoje dostupné v prodejní síti slazené odlišnými sladidly. V práci byly hodnoceny vzorky jogurtových nápojů z prodejní sítě slazené sacharosou (příchuť lesního ovoce) a směsí sladidel aspartam/acesulfam-K (příchuť grep s malinou). Hodnocení se zúčastnilo 14 odborných hodnotitelů, 79 % žen a 21 % mužů ve věku 23?60 let. Vyhodnocení senzorického profilu neprokázalo rozdíly mezi vzorky, z čehož je možné usuzovat, že mléčné výrobky slazené nízkoenergetickými sladidly jsou přijímány stejně jako výrobky slazené sacharosou.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of sweet taste in milk products
Popis výsledku anglicky
The main object of this study was to verify methods of evaluation of milk products; it was used the sensory profile to evaluate milk products (yogurt drinks) sweetened with different sweeteners. We compared samples from Czech market sweetened with sucrose and alternative sweeteners (mixture of aspartame and acesulfame-K). The evaluation was provided by expert panel of 14 assessors, 79 % of women and 21 % of men in age of 23?60. No difference was observed between the samples, what indicates, that the milk products sweetened with alternative sweeteners are accepted in the same way as products containing sucrose.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výsledky přehlídek a sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2007, 11. ročník celostátní přehlídky sýrů 2007 a seminář Mléko a sýry 2007
ISBN
978-80-7080-661-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—