Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení sladké chuti v mléčných výrobcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024374" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024374 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení sladké chuti v mléčných výrobcích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Úkolem této práce bylo ověřit metodiku pro hodnocení mléčných výrobků pro další studie. Jako výchozí byla zvolena metoda senzorického profilu, kterou byly hodnoceny dva jogurtové nápoje dostupné v prodejní síti slazené odlišnými sladidly. V práci byly hodnoceny vzorky jogurtových nápojů z prodejní sítě slazené sacharosou (příchuť lesního ovoce) a směsí sladidel aspartam/acesulfam-K (příchuť grep s malinou). Hodnocení se zúčastnilo 14 odborných hodnotitelů, 79 % žen a 21 % mužů ve věku 23?60 let. Vyhodnocení senzorického profilu neprokázalo rozdíly mezi vzorky, z čehož je možné usuzovat, že mléčné výrobky slazené nízkoenergetickými sladidly jsou přijímány stejně jako výrobky slazené sacharosou.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of sweet taste in milk products

  • Popis výsledku anglicky

    The main object of this study was to verify methods of evaluation of milk products; it was used the sensory profile to evaluate milk products (yogurt drinks) sweetened with different sweeteners. We compared samples from Czech market sweetened with sucrose and alternative sweeteners (mixture of aspartame and acesulfame-K). The evaluation was provided by expert panel of 14 assessors, 79 % of women and 21 % of men in age of 23?60. No difference was observed between the samples, what indicates, that the milk products sweetened with alternative sweeteners are accepted in the same way as products containing sucrose.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Výsledky přehlídek a sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2007, 11. ročník celostátní přehlídky sýrů 2007 a seminář Mléko a sýry 2007

  • ISBN

    978-80-7080-661-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku