Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Senzorická analýza sladidel

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024372" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024372 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Senzorická analýza sladidel

  • Popis výsledku v původním jazyce

    12. 1. 2010 bylo v Evropské unii schváleno nové sladidlo neotam pod kódem E 961 pro použití v potravinářství. Výrobci potravin již běžně používají další nízkoenergetická sladidla, jako sukralosu, aspartam, acesulfam-K, sacharin, maltitol. Senzorické vlastnosti zmíněných sladidel se však podstatně liší. V laboratoři senzorické analýzy byly studovány senzorické vlastnosti novějších sladidel (sukralosy a neotamu) a porovnávali je se sladidly již zavedenými (aspartam, acesulfam-K, sacharin) či se sacharosou, tradičním sladidlem v potravinářství. Pro tyto studie byly použity modelové roztoky i potravinářské výrobky z obchodní sítě. Pro hodnocení byly voleny metody senzorického profilu, párové a trojúhelníkové zkoušky, doznívání chuti (time intensity study).Z křivky časového profilu sladké chuti je patrné, že sukralosa má doznívání sladké chuti podobné aspartamu, delší než sacharosa. Při srovnání vodných roztoků sukralosy, neotamu a sacharosy a sukralosy a aspartamu metodou senzorického pro

  • Název v anglickém jazyce

    Sensory analysis of sweeteners

  • Popis výsledku anglicky

    12th of January 2010 the European Union approved a new sweetener neotame under code E 961 for use in food. Food manufacturers have already commonly used other low-energy sweeteners such as sucralose, aspartame, acesulfame-K, saccharin and maltitol. Sensory properties of these sweeteners are not significantly different. In the laboratory of sensory analysis were studied sensory characteristics of the newest sweeteners (sucralose and neotame) and those were compared with already-established sweeteners (aspartame, acesulfame-K, saccharin), or sucrose, a traditional sweetener in food. For these studies were used model solutions and food products from commerce. Methods chosen for the evaluation were sensory profile, paired and triangular test, time-intensity studies. The curve of profile of sweet taste in time showed that sucralose has a sweet aftertaste very similar to aspartame, longer than sucrose. A comparison of aqueous solutions of sucralose, sucrose and neotam and sucralose and aspar

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku