Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vnímání kovové chuti v mléku

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024376" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024376 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vnímání kovové chuti v mléku

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byl stanoven práh citlivosti síranu železnatého v mléce s obsahem tuku 0,5 % a 3,5 % tuku. Síran železnatý je standardem kovové chuti. Pro hodnocení byla použita metoda BET. Práh citlivosti byl ověřen použitím párové zkoušky. Hodnocení se účastnili studenti a zaměstnanci VŠCHT Praha. Vnímání kovové chuti je značně ovlivněno matricí, ve které je síran železnatý rozpuštěný. Pro mléko s obsahem tuku 0,5 % byl stanoven práh citlivosti na 0,0095 g/l, kdežto pro mléko s obsahem tuku 3,5 % byl tento práh 0,0287 g/l.

  • Název v anglickém jazyce

    Perception of metallic taste in milk

  • Popis výsledku anglicky

    This study deals with perception of metallic taste ferrous sulfate in milk. The evaluation was carried out by students and staff from ITC PRAGUE. Two description methods were used for evaluations, the best estimate threshold and paired comparison test. Results show, that matrix sample has influence on the best estimate threshold. The lower detection threshold was found for ferrous sulfate in milk 0.5 % fat (0.0095 g/l) and higher detection threshold had ferrous sulfate in milk 3.5 % fat (0.2802 g/l). Detection thresholds were confirmed by paired comparison test.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Výsledky přehlídek a sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2007, 11. ročník celostátní přehlídky sýrů 2007 a seminář Mléko a sýry 2007

  • ISBN

    978-80-7080-661-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku