Vnímání kovové chuti v mléku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024376" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024376 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vnímání kovové chuti v mléku
Popis výsledku v původním jazyce
Byl stanoven práh citlivosti síranu železnatého v mléce s obsahem tuku 0,5 % a 3,5 % tuku. Síran železnatý je standardem kovové chuti. Pro hodnocení byla použita metoda BET. Práh citlivosti byl ověřen použitím párové zkoušky. Hodnocení se účastnili studenti a zaměstnanci VŠCHT Praha. Vnímání kovové chuti je značně ovlivněno matricí, ve které je síran železnatý rozpuštěný. Pro mléko s obsahem tuku 0,5 % byl stanoven práh citlivosti na 0,0095 g/l, kdežto pro mléko s obsahem tuku 3,5 % byl tento práh 0,0287 g/l.
Název v anglickém jazyce
Perception of metallic taste in milk
Popis výsledku anglicky
This study deals with perception of metallic taste ferrous sulfate in milk. The evaluation was carried out by students and staff from ITC PRAGUE. Two description methods were used for evaluations, the best estimate threshold and paired comparison test. Results show, that matrix sample has influence on the best estimate threshold. The lower detection threshold was found for ferrous sulfate in milk 0.5 % fat (0.0095 g/l) and higher detection threshold had ferrous sulfate in milk 3.5 % fat (0.2802 g/l). Detection thresholds were confirmed by paired comparison test.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výsledky přehlídek a sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2007, 11. ročník celostátní přehlídky sýrů 2007 a seminář Mléko a sýry 2007
ISBN
978-80-7080-661-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—