Vliv kyseliny askorbové na vnímání kovové chuti síranu železnatého
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024378" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024378 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv kyseliny askorbové na vnímání kovové chuti síranu železnatého
Popis výsledku v původním jazyce
Síran železnatý může být používán k fortifikaci potravin. Používá se ale jako standard kovové chuti a proto jeho přidávání do potravin je limitováno jeho nežádoucími senzorickými vlastnostmi. Tato práce se zabývá vlivem kyseliny askorbové na vnímání kovové chuti síranu železnatého. Pro hodnocení byla použita metoda stanovení prahu citlivosti, párová a trojúhelníková zkouška. Práh citlivosti FeSO4.7H2O byl stanoven na 0,0024 g/l a 0,0061 g/l v roztoku kyseliny askorbové o koncentraci 1 g/l a 1,5 g/l.
Název v anglickém jazyce
Influence ascorbic acid on perception metallic taste ferrous sulfate
Popis výsledku anglicky
Ferrous sulfate can be used to fortification of food. But is used as a standard metallic taste, and therefore its addition to foods is limited by its undesirable sensory properties. This study deals the influence of ascorbic acid on the metallic taste perception of ferrous sulfate. For evaluation was used the best estimate threshold, paired comparison test and triangle test. The best estimate threshold was foundt at 0.0024 g/l 0.0061 g/l ascorbic acid solution at a concentration of 1 g/l and 1.5 g/l.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—