Frakcionace bílkovin syrovátky s využitím srážecího a enzymového postupu.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024387" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024387 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Frakcionace bílkovin syrovátky s využitím srážecího a enzymového postupu.
Popis výsledku v původním jazyce
Frakcionace bílkovin syrovátky byla provedena na základě kombinace dvou metod selektivní separace - enzymové hydrolýzy pepsinem a srážení s chitosanem. Výchozí surovinou pro enzymovou reakci byl retentát po ultrafiltraci (RUF) čerstvé kravské syrovátky.Hydrolýza probíhala v míchaném reaktoru po dobu 120 minut při 40 °C a koncentraci pepsinu 0,01 g/100 ml substrátu. Byla získána frakce ?-laktoglobulinu (?-Lg) o čistotě 58,6 % a výtěžnosti 97,6 %. Po inaktivaci byl hydrolyzát dále využit pro srážecí reakci s chitosanem. Roztok chitosanu o koncentraci 2 mg/ml byl přidán k hydrolyzátu v poměru 1:1 a pH směsi bylo upraveno na požadovanou hodnotu (rozmezí 5-7). Reakce probíhala po dobu 120 minut při definované teplotě (rozmezí 30-50 °C). Vzniklá sraženina byla odstředěna. Peleta byla promyta 0,1 mol/l roztokem octanu sodného o pH 10 a znovu odstředěna. Supernatant, obsahující frakci ?-Lg, byl analyzován metodou RP-HPLC. Bylo zjištěno, že pH i teplota mají výrazný vliv na sílu elektrostati
Název v anglickém jazyce
Fractionation of whey proteins by preecipitation and enzymic technique.
Popis výsledku anglicky
Fractionation of whey proteins was carried out by combunation of two selective separation methods - enzyme hydrolysis by pepsine and by coagulation by chitosan ron ultrafiltration retentate. ?-Lactoglobulin obtained by enyme treatment had purity 58,6% and yield 97,6 %. Purity was enhanced by chitosan treatment to 86 % with yield 49 %. Caseinomactropeptide can be also isolated by this procedure afte optimisation of chitosan precipitation.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—