Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Acrylamide Analysis in Various Matrices Employing HPLC-MS/MS and UHPLC-TOF MS

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024392" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024392 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Acrylamide Analysis in Various Matrices Employing HPLC-MS/MS and UHPLC-TOF MS

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Occurrence of acrylamide in heat processed foodstuffs represents an issue of health concern. To monitor levels of this processing contaminant in various matrices (potato or cereal based products, coffee etc.), reliable analytical methods are needed. Currently, the most routinely used technique for acrylamide determination is high performance liquid chromatography coupled to tandem in space mass spectrometry (HPLC-MS/MS). Typically, relatively laborious sample preparation procedure employing two-step solid phase extraction is used prior to instrumental analysis. Our significantly simplified sample preparation procedure based on QuEChERS approach employs (i) addition of acetonitrile to primary aqueous extract and (ii) induction of phase separation by addition of salts. Isotope dilution technique (13C3-acrylamide as an internal standard) is employed to compensate both potential losses of analyte and matrix-induced chromatographic response enhancement. The QuEChERS approach was compared to

  • Název v anglickém jazyce

    Acrylamide Analysis in Various Matrices Employing HPLC-MS/MS and UHPLC-TOF MS

  • Popis výsledku anglicky

    Occurrence of acrylamide in heat processed foodstuffs represents an issue of health concern. To monitor levels of this processing contaminant in various matrices (potato or cereal based products, coffee etc.), reliable analytical methods are needed. Currently, the most routinely used technique for acrylamide determination is high performance liquid chromatography coupled to tandem in space mass spectrometry (HPLC-MS/MS). Typically, relatively laborious sample preparation procedure employing two-step solid phase extraction is used prior to instrumental analysis. Our significantly simplified sample preparation procedure based on QuEChERS approach employs (i) addition of acetonitrile to primary aqueous extract and (ii) induction of phase separation by addition of salts. Isotope dilution technique (13C3-acrylamide as an internal standard) is employed to compensate both potential losses of analyte and matrix-induced chromatographic response enhancement. The QuEChERS approach was compared to

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B06168" target="_blank" >2B06168: Strategie zajištění chemické bezpečnosti tepelně zpracovaných výrobků z brambor a cereálií</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    6th International Student Conference Modern Analytical chemistry

  • ISBN

    978-80-7444-005-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Univerzita Karlova v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku