Acrylamide Analysis in Various Matrices Employing HPLC-MS/MS and UHPLC-TOF MS
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024392" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024392 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Acrylamide Analysis in Various Matrices Employing HPLC-MS/MS and UHPLC-TOF MS
Popis výsledku v původním jazyce
Occurrence of acrylamide in heat processed foodstuffs represents an issue of health concern. To monitor levels of this processing contaminant in various matrices (potato or cereal based products, coffee etc.), reliable analytical methods are needed. Currently, the most routinely used technique for acrylamide determination is high performance liquid chromatography coupled to tandem in space mass spectrometry (HPLC-MS/MS). Typically, relatively laborious sample preparation procedure employing two-step solid phase extraction is used prior to instrumental analysis. Our significantly simplified sample preparation procedure based on QuEChERS approach employs (i) addition of acetonitrile to primary aqueous extract and (ii) induction of phase separation by addition of salts. Isotope dilution technique (13C3-acrylamide as an internal standard) is employed to compensate both potential losses of analyte and matrix-induced chromatographic response enhancement. The QuEChERS approach was compared to
Název v anglickém jazyce
Acrylamide Analysis in Various Matrices Employing HPLC-MS/MS and UHPLC-TOF MS
Popis výsledku anglicky
Occurrence of acrylamide in heat processed foodstuffs represents an issue of health concern. To monitor levels of this processing contaminant in various matrices (potato or cereal based products, coffee etc.), reliable analytical methods are needed. Currently, the most routinely used technique for acrylamide determination is high performance liquid chromatography coupled to tandem in space mass spectrometry (HPLC-MS/MS). Typically, relatively laborious sample preparation procedure employing two-step solid phase extraction is used prior to instrumental analysis. Our significantly simplified sample preparation procedure based on QuEChERS approach employs (i) addition of acetonitrile to primary aqueous extract and (ii) induction of phase separation by addition of salts. Isotope dilution technique (13C3-acrylamide as an internal standard) is employed to compensate both potential losses of analyte and matrix-induced chromatographic response enhancement. The QuEChERS approach was compared to
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06168" target="_blank" >2B06168: Strategie zajištění chemické bezpečnosti tepelně zpracovaných výrobků z brambor a cereálií</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
6th International Student Conference Modern Analytical chemistry
ISBN
978-80-7444-005-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
Univerzita Karlova v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—