Monitoring hladin akrylamidu technikou LC-MS/MS: Slady a piva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021276" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021276 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
MONITORING OF ACRYLAMIDE LEVELS USING LC?MS/MS: MALTS AND BEERS
Popis výsledku v původním jazyce
Alike many others heat processed food products prepared from raw materials rich in starch/reducing sugars, malts may contain acrylamide, a toxic processing contaminant originated from precursors contained in barley. Besides of other factors, acrylamide levels depend on the temperature and the time employed for treatment of respective products. In our study, various types of malts, commonly used as additives (colorants, aroma donors etc.) in bakery and/or in brewing industry were analysed. In this study,we focused on the assessement of transfer of acrylamide into the beer. For this purpose, a new analytical strategy enabling direct determination of acrylamide in this matrix has been developed. The procedure consists from cleanup step employing solid-phase extraction (SPE) followed by liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry with a triple quadrupole mass analyser (LC?MS/MS). Isotope dilution technique employing 13C3-acrylamide as an internal standard was used for quanti
Název v anglickém jazyce
MONITORING OF ACRYLAMIDE LEVELS USING LC?MS/MS: MALTS AND BEERS
Popis výsledku anglicky
Alike many others heat processed food products prepared from raw materials rich in starch/reducing sugars, malts may contain acrylamide, a toxic processing contaminant originated from precursors contained in barley. Besides of other factors, acrylamide levels depend on the temperature and the time employed for treatment of respective products. In our study, various types of malts, commonly used as additives (colorants, aroma donors etc.) in bakery and/or in brewing industry were analysed. In this study,we focused on the assessement of transfer of acrylamide into the beer. For this purpose, a new analytical strategy enabling direct determination of acrylamide in this matrix has been developed. The procedure consists from cleanup step employing solid-phase extraction (SPE) followed by liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry with a triple quadrupole mass analyser (LC?MS/MS). Isotope dilution technique employing 13C3-acrylamide as an internal standard was used for quanti
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Chemické listy
ISBN
—
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Název nakladatele
Česká chemická společnost
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
9. 9. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—