Rýžová mouka - uplatnění do pekařských výrobků, sušenek a bezlepkových těstovin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024427" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024427 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rýžová mouka - uplatnění do pekařských výrobků, sušenek a bezlepkových těstovin
Popis výsledku v původním jazyce
Vliv substituce pšeničné mouky rýžovou byl studován na reologických vlastnostech těsta a výsledku pekařského pokusu. Podle předpokladu došlo k "zředění" lepkových bílkovin, tedy změnám viskozity směsných mouk při zahřívání a konzistence těst při deformaci. Měrný objem pečiva se postupně snižoval až na polovinu pro 30% přídavek. Přídavek 10 % měl příznivý účinek na barvu a chuť pečiva při zachování objemu a tvaru. Objem sušenek po upečení rovněž v řadě přídavků rýžové mouky 5-30 % klesal, ale senzorickájakost byla hodnocena jako výborná. Vyrobené bezlepkové těstoviny měly vhodnou spotřebitelskou jakost při přídavku rýžové mouky do 15 %.
Název v anglickém jazyce
Rice floor - usage into bread products, biscuit and gluten-free pasta
Popis výsledku anglicky
Dough rheological properties and baking test results were studied as affected by substitution of wheat flour by white rice one. As expected, gluten structure was disturbed, thus composite flour viscosity at heating and dough consistency at deformation changed. Bread volume progressively decreased to half at 30% replacement. Addition of 10% of rice flour had posite effect on bread clour and taste with standard volume at the same time. In a sequence of 5-30% of rice flour added, biscuit volume also decreased, but sensory profile was the best. Composite rice-wheat pasta had satisfactory consumer?s quality also up to 15% of substitution.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlynářské noviny
ISSN
1214-6374
e-ISSN
—
Svazek periodika
11
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—