Aktivní obaly potravin a možnosti využití nanotechnologií
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892405" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892405 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aktivní obaly potravin a možnosti využití nanotechnologií
Popis výsledku v původním jazyce
Aktivní systémy balení představují perspektivní oblast obalové techniky intenzivně studovanou v posledních dvaceti letech. Obecně lze rozlišit dvě skupiny systémů s interaktivní funkcí, a to aktivní obaly a inteligentní obaly. Podobně i nanotechnologie se řadí k novým, široce zkoumaným vědním oborům. Článek podává přehled aplikací aktivních systémů balení potravin již využívaných či pouze teoreticky navržených a shrnuje možnosti, které v této oblasti nabízejí nanotechnologie. Využití těchto systémů balení by mohlo v budoucnu zásadním způsobem ovlivnit úlohu obalů nad rámec funkčních vlastností konvenčních systémů balení.
Název v anglickém jazyce
Active food packaging and utilization of nanotechnology
Popis výsledku anglicky
Nowadays, active packaging systems provide promising trend and represent one of the most studied problems in food packaging and processing. It is posssible to classify these systems into active packaging and intelligent packaging. Also, nanoscience and nanotechnology have already been applied in the field of food packaging. The incorporation of nanomaterials into food packaging is expected to improve the barrier and mechanical properties of packaging materials and enable the controlled release of activeingredients into pakaged food as well as development of nano-sized sensors.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
66
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
21-24
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—