Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aktivní obaly potravin a možnosti využití nanotechnologií

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892405" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892405 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Aktivní obaly potravin a možnosti využití nanotechnologií

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Aktivní systémy balení představují perspektivní oblast obalové techniky intenzivně studovanou v posledních dvaceti letech. Obecně lze rozlišit dvě skupiny systémů s interaktivní funkcí, a to aktivní obaly a inteligentní obaly. Podobně i nanotechnologie se řadí k novým, široce zkoumaným vědním oborům. Článek podává přehled aplikací aktivních systémů balení potravin již využívaných či pouze teoreticky navržených a shrnuje možnosti, které v této oblasti nabízejí nanotechnologie. Využití těchto systémů balení by mohlo v budoucnu zásadním způsobem ovlivnit úlohu obalů nad rámec funkčních vlastností konvenčních systémů balení.

  • Název v anglickém jazyce

    Active food packaging and utilization of nanotechnology

  • Popis výsledku anglicky

    Nowadays, active packaging systems provide promising trend and represent one of the most studied problems in food packaging and processing. It is posssible to classify these systems into active packaging and intelligent packaging. Also, nanoscience and nanotechnology have already been applied in the field of food packaging. The incorporation of nanomaterials into food packaging is expected to improve the barrier and mechanical properties of packaging materials and enable the controlled release of activeingredients into pakaged food as well as development of nano-sized sensors.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    66

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    21-24

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus