Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Formation and occurrence of esters of 3-chloropropane-1,2-diol (3-CPD) in foods: What we know and what we assume

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892761" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892761 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/ejlt.201000480" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1002/ejlt.201000480</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/ejlt.201000480" target="_blank" >10.1002/ejlt.201000480</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Formation and occurrence of esters of 3-chloropropane-1,2-diol (3-CPD) in foods: What we know and what we assume

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Although chloropropanols have historically been associated with the savoury food ingredient hydrolyzed vegetable protein (HVP), prepared by acid hydrolysis, the discovery of significant amounts of 3-chloropropane-1,2-diol (3-CPD) 'bound' as fatty acid esters in foodstuffs (3-CPD esters), especially in refined edible oils, is still a relatively recent discovery. The toxicological significance of these 3-CPD esters and their potential contribution to the dietary intake of non-esterified 3-CPD is not yet known and this review considers their likely metabolic fate in vivo. The latest developments in methods of analysis are presented while the occurrence of CPD esters and their potential formation mechanisms are discussed in detail. The generation of related compounds, possible measures of control and the future outlook are also considered.

  • Název v anglickém jazyce

    Formation and occurrence of esters of 3-chloropropane-1,2-diol (3-CPD) in foods: What we know and what we assume

  • Popis výsledku anglicky

    Although chloropropanols have historically been associated with the savoury food ingredient hydrolyzed vegetable protein (HVP), prepared by acid hydrolysis, the discovery of significant amounts of 3-chloropropane-1,2-diol (3-CPD) 'bound' as fatty acid esters in foodstuffs (3-CPD esters), especially in refined edible oils, is still a relatively recent discovery. The toxicological significance of these 3-CPD esters and their potential contribution to the dietary intake of non-esterified 3-CPD is not yet known and this review considers their likely metabolic fate in vivo. The latest developments in methods of analysis are presented while the occurrence of CPD esters and their potential formation mechanisms are discussed in detail. The generation of related compounds, possible measures of control and the future outlook are also considered.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    European Journal of Lipid Science and Technology

  • ISSN

    1438-7697

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    113

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    25

  • Strana od-do

    279-303

  • Kód UT WoS článku

    000288398100002

  • EID výsledku v databázi Scopus