Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mechanism of formation of 3-chloropropan-1,2-diol (3-MCPD) esters under conditions of the vegetable oil refining

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902575" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902575 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.05.039" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.05.039</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.05.039" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2016.05.039</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Mechanism of formation of 3-chloropropan-1,2-diol (3-MCPD) esters under conditions of the vegetable oil refining

  • Popis výsledku v původním jazyce

    3-MCPD esters are contaminants that can form during refining of vegetable oils in the deodorization step. It was experimentally shown that their content in the vegetable oil depends on the acid value of the vegetable oil and the chloride content. 3-MCPD esters form approximately 2-5 times faster from diacylglycerols than from monoacylglycerols. It has been proved that the higher fatty acids content in the oil caused higher 3-MCPD esters content in the deodorization step. Neutralization of free fatty acids in the vegetable oil before the deodorization step by alkaline carbonates or hydrogen carbonates can completely suppress the formation of 3-MCPD esters. Potassium salts are more effective than sodium salts.

  • Název v anglickém jazyce

    Mechanism of formation of 3-chloropropan-1,2-diol (3-MCPD) esters under conditions of the vegetable oil refining

  • Popis výsledku anglicky

    3-MCPD esters are contaminants that can form during refining of vegetable oils in the deodorization step. It was experimentally shown that their content in the vegetable oil depends on the acid value of the vegetable oil and the chloride content. 3-MCPD esters form approximately 2-5 times faster from diacylglycerols than from monoacylglycerols. It has been proved that the higher fatty acids content in the oil caused higher 3-MCPD esters content in the deodorization step. Neutralization of free fatty acids in the vegetable oil before the deodorization step by alkaline carbonates or hydrogen carbonates can completely suppress the formation of 3-MCPD esters. Potassium salts are more effective than sodium salts.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    211

  • Číslo periodika v rámci svazku

    15 November 2016

  • Stát vydavatele periodika

    BE - Belgické království

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    124-129

  • Kód UT WoS článku

    000377543500016

  • EID výsledku v databázi Scopus