Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Elimination of 3-MCPD fatty acid esters and glycidyl esters during palm oil hydrogenation and wet fractionation

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43916667" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43916667 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22810/18:43916667

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00217-018-3101-9" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/s00217-018-3101-9</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00217-018-3101-9" target="_blank" >10.1007/s00217-018-3101-9</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Elimination of 3-MCPD fatty acid esters and glycidyl esters during palm oil hydrogenation and wet fractionation

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Palm oil is the vegetable oil refined and modified in the largest amount. In this study, we present the effect of wet fractionation and hydrogenation of RBD palm oil on the removal of 3-MCPD and glycidyl esters. Fractionated palmstearins had significantly decreased contents of 3-MCPD esters (71-74%) and glycidyl esters (21-26%), whereas top olein contained the highest levels of processing-induced contaminants accompanied by polar compounds. Exhaustive hydrogenation conditions caused rapid degradation of 3-MCPD esters (51-70%) in high melting palm oil products. Reduction of glycidyl esters (1-42%) was dependent on the type of nickel catalyst. The effect of iodine value drop on the contaminant degradation was shown to be linear. The combined action of dry-reduced, supported, 22% Ni and Raney nickel catalysts was found to be an optimal. Adsorptive bleaching and deodorization of hydrogenated palm stearin impacted particularly repeated formation of glycidyl esters up to 1.01-1.76 mg/kg, while 3-MCPD esters remained under the input RBD palm oil level. The mechanism of the catalyst action was investigated with glycidyl-d(5) palmitate, 3-MCPD-d(5)-1,2-dipalmitate. They were transformed into non-carcinogenic and non-genotoxic products by hydrogenolysis and deoxygenation reactions.

  • Název v anglickém jazyce

    Elimination of 3-MCPD fatty acid esters and glycidyl esters during palm oil hydrogenation and wet fractionation

  • Popis výsledku anglicky

    Palm oil is the vegetable oil refined and modified in the largest amount. In this study, we present the effect of wet fractionation and hydrogenation of RBD palm oil on the removal of 3-MCPD and glycidyl esters. Fractionated palmstearins had significantly decreased contents of 3-MCPD esters (71-74%) and glycidyl esters (21-26%), whereas top olein contained the highest levels of processing-induced contaminants accompanied by polar compounds. Exhaustive hydrogenation conditions caused rapid degradation of 3-MCPD esters (51-70%) in high melting palm oil products. Reduction of glycidyl esters (1-42%) was dependent on the type of nickel catalyst. The effect of iodine value drop on the contaminant degradation was shown to be linear. The combined action of dry-reduced, supported, 22% Ni and Raney nickel catalysts was found to be an optimal. Adsorptive bleaching and deodorization of hydrogenated palm stearin impacted particularly repeated formation of glycidyl esters up to 1.01-1.76 mg/kg, while 3-MCPD esters remained under the input RBD palm oil level. The mechanism of the catalyst action was investigated with glycidyl-d(5) palmitate, 3-MCPD-d(5)-1,2-dipalmitate. They were transformed into non-carcinogenic and non-genotoxic products by hydrogenolysis and deoxygenation reactions.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    European Food Research and Technology

  • ISSN

    1438-2377

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    244

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    1887-1895

  • Kód UT WoS článku

    000445752000001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85048056066