Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

On the role of 2,3-dihydro-3,5-dihydroxy-6-methyl-(4H)-pyran-4-one in antioxidant capacity of prunes

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892772" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892772 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00217-011-1527-4" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/s00217-011-1527-4</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00217-011-1527-4" target="_blank" >10.1007/s00217-011-1527-4</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    On the role of 2,3-dihydro-3,5-dihydroxy-6-methyl-(4H)-pyran-4-one in antioxidant capacity of prunes

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Despite available reports on phenolic composition and antioxidant capacity (AOC) of fresh plums and prunes, there is a scarcity of published knowledge on the antioxidants formed and/or released during the drying process in the literature. To evaluate thecompounds participating in reducing capacity of prunes, we compared aqueous and methanol extracts of fresh plums, commercial prunes and home-made prunes prepared at different drying temperatures using an HPLC method with amperometric detection (HPLC-ECD). The prunes dried at high temperature (90 A degrees C, 18 h) in kitchen or laboratory oven with restricted ventilation gave up to 3.3 times higher electrochemical capacity (EC) than fresh plums (dry matter; P. domestica cv. Domestica) in dependence onproduction protocol. Drying at 60 A degrees C (low-temperature drying) for 18 h did not change the EC significantly. Yet, lower EC was found in commercial tenderized prunes with sorbate; they were by a factor of 1.1-8.2 lower in EC than t

  • Název v anglickém jazyce

    On the role of 2,3-dihydro-3,5-dihydroxy-6-methyl-(4H)-pyran-4-one in antioxidant capacity of prunes

  • Popis výsledku anglicky

    Despite available reports on phenolic composition and antioxidant capacity (AOC) of fresh plums and prunes, there is a scarcity of published knowledge on the antioxidants formed and/or released during the drying process in the literature. To evaluate thecompounds participating in reducing capacity of prunes, we compared aqueous and methanol extracts of fresh plums, commercial prunes and home-made prunes prepared at different drying temperatures using an HPLC method with amperometric detection (HPLC-ECD). The prunes dried at high temperature (90 A degrees C, 18 h) in kitchen or laboratory oven with restricted ventilation gave up to 3.3 times higher electrochemical capacity (EC) than fresh plums (dry matter; P. domestica cv. Domestica) in dependence onproduction protocol. Drying at 60 A degrees C (low-temperature drying) for 18 h did not change the EC significantly. Yet, lower EC was found in commercial tenderized prunes with sorbate; they were by a factor of 1.1-8.2 lower in EC than t

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    European Food Research and Technology

  • ISSN

    1438-2377

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    233

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    367-376

  • Kód UT WoS článku

    000294061700001

  • EID výsledku v databázi Scopus