Rozmarýnový extrakt a jeho vliv na vlastnosti masných výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892809" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892809 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rozmarýnový extrakt a jeho vliv na vlastnosti masných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Zkoušel se antioxidační účinek extraktů koření Trumf International, které mohou působit jako antioxidant proti oxidaci lipidů a hemových barviv, resp. ovlivnit jejich vzájemné interakce. Uvedené antioxidanty se zkoušely na trvanlivých tepelně opracovaných salámech, dušené šunce, měkkých homogenních salámech, fermentovaných salámech s paprikou, polotovarech z mletého masa a balených výsekových kostech a masu s kostmi. Ze sledovaných extraktů koření se ukazuje nejúčinnější extrakt rozmarýnu, jako antioxidant je účinná zejména jeho lehká frakce. Jeho aplikace brání oxidaci lipidů, záleží však i na koncentraci.
Název v anglickém jazyce
Rosemary extract and its influence on the properties of meat products.
Popis výsledku anglicky
Anitoxidant effect of selected spice extracts were tested to improve the colour and lipid stability of meat products (dried sausages, cooked hams, paprika salami, minced meat, and meat on the bone). The most effective antioxidant showed to be the rosemary extract, especially, its light fraction. Its application inhibits lipid oxidation, however, its effect depends on the applied concentration.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FT-TA3%2F059" target="_blank" >FT-TA3/059: *Vliv vybraných aditiv na údržnost, barvu, vaznost, texturu a organoleptické vlastnosti masných výrobků.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
39-40
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—