Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti detekce zmražení masa.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892817" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892817 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti detekce zmražení masa.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Prokázat zmrazení masa či sledovat jeho rozsah se ukazuje jako potřebné především pro průkaz případného falšování a rovněž za situace, kdy je třeba ověřit, že surovina pro tepelně neopracované výrobky, která měla s ohledem na likvidaci přítomných parasitů (trichiny, toxoplazmy aj.) projít mrazírenským zákrokem, skutečně zmražena byla. Enzymové metody hodnotí v exsudátu z masa aktivitu enzymů, které tam za normálních okolností nebývají, ale po zmrazení jsou, nebo naopak které by tam být měly, ale po mrazírenském zákroku se ztratily. Testování metodiky detekce zmražení hovězího, vepřového a drůbežího masa ukázalo, že metoda využívající změn aktivity citrátsyntázy a akonitázy je pro odlišení čerstvého od zmraženého/rozmraženého masa prakticky použitelná.Při dlouhodobém chladírenském skladování by produkty rozkladu masa nebo mikrobiální napadení masa mohlo vyvolávat vyšší aktivitu enzymů v důsledku poškozování buněčných organel vlastními enzymy namísto mrazem, a rušit tak detekci. V přípa

  • Název v anglickém jazyce

    DETECTION OF MEAT FREEZING

  • Popis výsledku anglicky

    The detection of meat freezing is important from two points of view, first possible adulteration of meat and meat products and secondly also to control if the meat was frozen before it is used for the preparation of non heated meat products (tea sausage,tartar). There are different methods to do so; some of them are based on the measurement of the activity of mitochondrial enzymes. The enzyme activity of citratsynthase and aconitase was tested with commercial sets to proof that various samples (pork, beef, chicken) stored under different storage conditions were frozen or not. The freezing of the meat caused a considerable increase of the activity of both enzymes. A certain small increase of the enzyme activity was observed at the non frozen meat samples, which was stored for a longer period at 4 °C. This could be caused by microbial spoilage. The investigation of these consequences still continues.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena Alimentorum XXXII. Mäso a mäsové výrobky - produkci, bezpečnost a kvalita. Zborník prednášok a posterov.

  • ISBN

    978-80-8077-231-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    45-48

  • Název nakladatele

    Štátna veterinárna a potravinová správa SR Bratislava, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso

  • Datum konání akce

    11. 5. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku