Predikce adheze mikroorganismů kontaminující potravinářské provozy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894110" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894110 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Predikce adheze mikroorganismů kontaminující potravinářské provozy
Popis výsledku v původním jazyce
Činnost nepatogenních, sporotvorných, mikrobiálních kontaminantů způsobuje každoročně ekonomicky významné znehodnocení potravin a nápojů. Zdrojem kontaminace mohou být nedostatečně hygienicky ošetřené vstupní suroviny, kontaminovaná voda anebo samotné mikroorganismy, které jsou ve variabilních buněčných seskupeních uchycené na površích výrobního provozu. Spory těchto mikroorganismů pak přežívají pasterizační procesy a následně za vhodných podmínek germinují. Správnou identifikací nejdůležitějších faktorů adheze mikroorganismů lze tomuto jevu volbou správných matriálů předejít. Cílem předložené práce bylo přispět k poznání mechanismů adheze (a následné kolonizace materiálů výrobních procesů) použitím fyzikálně-chemických přístupů, přičemž byly vybrány dva významné kontaminanty potravin/nápojů (Clostridium beijerinckii a Alicyclobacillus acidoterrestris). Pokusy byly provedeny za modelových podmínek (10 mmol.dm-3 KCl, pH 7) použitím modelových skleněných nosičů se specifickou povrchovou
Název v anglickém jazyce
Predicting adhesion of microorganisms contaminating food processes
Popis výsledku anglicky
The activity of non-pathogenic, spore forming microbial contaminants annually causes significant spoilage of food and beverages. The source of contamination can be a poor hygienic of feed materials, contaminated water or microorganisms that are attachedin various cell aggregates to surfaces of the production process. Spores of such microorganisms then survive pasteurization and subsequently germinate under favorable conditions. This phenomenon can be avoided by identifying the key factors leading to microbial adhesion. The presented work focuses on contributing to the mechanism of adhesion (and subsequent material colonization) by using physicochemical approaches, whereas two significant contaminants (Clostridium beijerinckii and Alicyclobacillus acidoterrestris) of food/beverages were chosen. Experiments were performed under model conditions (10 mM KCl pH 7) with model glass surfaces of a specific surface modification in order to represent typical abiotic surfaces in the food industr
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-839-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
145-148
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
21. 5. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—