Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Predikce adheze mikroorganismů kontaminující potravinářské provozy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894110" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894110 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Predikce adheze mikroorganismů kontaminující potravinářské provozy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Činnost nepatogenních, sporotvorných, mikrobiálních kontaminantů způsobuje každoročně ekonomicky významné znehodnocení potravin a nápojů. Zdrojem kontaminace mohou být nedostatečně hygienicky ošetřené vstupní suroviny, kontaminovaná voda anebo samotné mikroorganismy, které jsou ve variabilních buněčných seskupeních uchycené na površích výrobního provozu. Spory těchto mikroorganismů pak přežívají pasterizační procesy a následně za vhodných podmínek germinují. Správnou identifikací nejdůležitějších faktorů adheze mikroorganismů lze tomuto jevu volbou správných matriálů předejít. Cílem předložené práce bylo přispět k poznání mechanismů adheze (a následné kolonizace materiálů výrobních procesů) použitím fyzikálně-chemických přístupů, přičemž byly vybrány dva významné kontaminanty potravin/nápojů (Clostridium beijerinckii a Alicyclobacillus acidoterrestris). Pokusy byly provedeny za modelových podmínek (10 mmol.dm-3 KCl, pH 7) použitím modelových skleněných nosičů se specifickou povrchovou

  • Název v anglickém jazyce

    Predicting adhesion of microorganisms contaminating food processes

  • Popis výsledku anglicky

    The activity of non-pathogenic, spore forming microbial contaminants annually causes significant spoilage of food and beverages. The source of contamination can be a poor hygienic of feed materials, contaminated water or microorganisms that are attachedin various cell aggregates to surfaces of the production process. Spores of such microorganisms then survive pasteurization and subsequently germinate under favorable conditions. This phenomenon can be avoided by identifying the key factors leading to microbial adhesion. The presented work focuses on contributing to the mechanism of adhesion (and subsequent material colonization) by using physicochemical approaches, whereas two significant contaminants (Clostridium beijerinckii and Alicyclobacillus acidoterrestris) of food/beverages were chosen. Experiments were performed under model conditions (10 mM KCl pH 7) with model glass surfaces of a specific surface modification in order to represent typical abiotic surfaces in the food industr

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-839-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    145-148

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    21. 5. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku