Asaia spp., acetic acid bacteria causing the spoilage of non-alcoholic beverages
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919382" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919382 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.kvasnyprumysl.cz/artkey/kpr-201901-0001_asaia_spp_acetic_acid_bacteria_causing_the_spoilage_of_non-alcoholic_beverages.php" target="_blank" >https://www.kvasnyprumysl.cz/artkey/kpr-201901-0001_asaia_spp_acetic_acid_bacteria_causing_the_spoilage_of_non-alcoholic_beverages.php</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp2019.65-1" target="_blank" >10.18832/kp2019.65-1</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Asaia spp., acetic acid bacteria causing the spoilage of non-alcoholic beverages
Popis výsledku v původním jazyce
After a general introduction and introduction to acetic acid bacteria, this work focuses on the genus Asaia, which causes sensory defects in non-alcoholic beverages. Asaia representatives have strong adhesive properties for materials used in the food industry, where they subsequently form biofilms and are highly resistant to chemical preservatives. After the basic characteristics of the genus Asaia and its influence on humans, the main part of the paper deals with microbial contamination of beverages by these bacteria. The paper summarizes the knowledge of the influence of packaging materials on the development of defects in beverages and the use of natural bioactive substances and plant extracts as an alternative to maintaining the microbiological stability of beverages.
Název v anglickém jazyce
Asaia spp., acetic acid bacteria causing the spoilage of non-alcoholic beverages
Popis výsledku anglicky
After a general introduction and introduction to acetic acid bacteria, this work focuses on the genus Asaia, which causes sensory defects in non-alcoholic beverages. Asaia representatives have strong adhesive properties for materials used in the food industry, where they subsequently form biofilms and are highly resistant to chemical preservatives. After the basic characteristics of the genus Asaia and its influence on humans, the main part of the paper deals with microbial contamination of beverages by these bacteria. The paper summarizes the knowledge of the influence of packaging materials on the development of defects in beverages and the use of natural bioactive substances and plant extracts as an alternative to maintaining the microbiological stability of beverages.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
2019
Číslo periodika v rámci svazku
65 (1)
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
1-5
Kód UT WoS článku
000458863900001
EID výsledku v databázi Scopus
—