Hodnocení autenticity kvasného lihového octa (část I): způsoby výroby a metody analýzy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894198" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894198 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení autenticity kvasného lihového octa (část I): způsoby výroby a metody analýzy
Popis výsledku v původním jazyce
V posledních letech se objevilo podezření na falšování octů přídavkem syntetické kyseliny octové. Detekce falšování je založena na sledování markerů indikujících nedodržení technologického postupu, snížení obsahu přirozených složek suroviny nebo složek vznikajících při octovém kvašení. Falšované octy mohou obsahovat také složky vnesené syntetickým produktem, prekurzory z výroby. Možnosti použití chemometrických markerů jsou omezené; v případě kvasných octů je možné využít stanovení složek výchozích surovin, u lihových octů je však produkt obvykle velmi čistý. Nejspolehlivějším nástrojem pro autentizaci octů se jeví izotopová analýza SNIF-NMR a IRMS.
Název v anglickém jazyce
Authenticity Assessment of Spirit Vinegar (Part I): Production and Analysis Methods
Popis výsledku anglicky
In recent years, suspicious arose that vinegars may be adulterated by an addition of synthetic acetic acid. Detection of adulteration is based on tracking markers that indicate a failure in compliance with technological processes, reduction of natural components of raw materials or components resulting from vinegar fermentation. Adulterated vinegars may also contain precursors of the production of synthetic products. Application possibilities of chemometric markers are limited; in case of fermented vinegars the determination of the components derived from raw materials can be used, but spirit vinegars are usually very pure. Isotopic analyses, SNIF-NMR and IRMS, seem to be the most reliable tools for the authentication of vinegars.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Metody a kritéria pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
58
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
309-312
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—