Jak se orientovat při nákupu chleba a běžného pečiva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894608" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894608 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Jak se orientovat při nákupu chleba a běžného pečiva
Popis výsledku v původním jazyce
V posledním desetiletí prodělává sortiment konzumovaných cereálních výrobků značné změny. Snižuje se spotřeba tradičního chleba a stoupá spotřeba jemného pečiva s bohatou recepturou. Pestrý výběr cereálních výrobků souvisí s rozvojem moderních technologií, s možnostmi používat netradiční suroviny a přidávat řadu pomocných nebo zlepšujících látek. Snižuje se podíl žita v chlebech. Legislativa ČR dává spotřebiteli částečnou možnost orientovat se v chlebech a pečivu s převažujícím podílem pšenice nebo žita; přesný podíl žita, obsahu tuku, způsob kypření droždím nebo kvasem se však spotřebitel nedozví.
Název v anglickém jazyce
How a consumer can decide when going to buy bread
Popis výsledku anglicky
In last decade, the assortment of cereal products changes in the Czech Republic. The consumption of traditional sourdough, leavened bread is decreased and the consumption of fine and sweet pastry is increased. Modern technological procedures, new non-traditional raw materials and possibilities in addition some of improvers result in a large choice of cereal products on the market. The portion of rye is decreased in recipe of traditional Czech bread. Legislation of Czech Republic gives only partial information about the composition of bread and bakery products. The portion of wheat and rye, content of fats or type of sourdough is not available for consumers.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
5
Číslo periodika v rámci svazku
květen
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
134-136
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—