Tvorba biofilmů u perzistentních listerií a jejich redukce pomocí bakterií mléčného kvašení.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894930" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894930 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Tvorba biofilmů u perzistentních listerií a jejich redukce pomocí bakterií mléčného kvašení.
Popis výsledku v původním jazyce
Bakterie rodu Listeria, včetně patogenního druhu Listeria monocytogenes, jsou schopné adherovat k různým povrchům a tvořit zde biofilmy. V potravinářství existují snahy o eliminaci perzistentních listerií tvořících biofilmy především na površích výrobního zařízení. Cílem práce bylo zjištění tvorby biofilmů u testovaných perzistentních kmenů listerií a bakterií mléčného kvašení s výběrem nejvhodnějšího média pro tvorbu biofilmů v systému mikrotitračních destiček. Dále byl testován vliv bakterií mléčnéhokvašení na tvorbu biofilmů u perzistentních kmenů listerií a na případnou redukci již vytvořených listeriálních biofilmů v systému mikrotitračních destiček. Výsledky práce potvrdily fakt, že se biofilmy perzistentních listerií tvoří intenzivně předevšímv médiích chudých na živiny. Dále bylo zjištěno, že bakterie mléčného kvašení jsou schopny inhibovat tvorbu biofilmů u perzistentních listerií svými bohatými biochemickými projevy, vč. produkce různých antimikrobiálně-aktivních látek. Zji
Název v anglickém jazyce
The biofilm formation in persistent listerias and its reduction by lactic acid bacteria
Popis výsledku anglicky
This work was focused on the comparison of biofilm formation in five persistent strains of L. monocytogenes (Lm 25, Lm 26, Lm 29, Lm 30 and Lm 31), originally isolated from milk, and one collection strain of L. monocytogenes Lm 5576 per conditions whichhave previously been chosen as the ideal for the formation of listerial biofilms. Biofilm formation of selected LAB (lactococci + leuconostocci, lactobacilli, enterococci, pediococci) was also determined. The most intense biofilm formation in tested listerias was found in buffered peptone water (BPW) with glucose (0.05 % w/w). The best initial cell density was 0.5 McFarland (108 CFU ml-1). The most significant biofilm formation was observed in three strains of L. monocytogenes (Lm 25, Lm 26 and Lm 30).The main part of the work was to examine the impact of LAB on the biofilm formation of listerias and their impact on the already formed listerial biofilm. Listerial biofilm formation was influenced both live LAB cells and their supernatan
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08050" target="_blank" >2B08050: Listeria monocytogenes - postupy umožňující spolehlivé hodnocení kvality a bezpečnosti mléčných výrobků, etap technologického procesu výroby, finálních výrobků a jejich skladování</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2012 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-838-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
147-152
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
23. 1. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—