Osud mykotoxinů v gastrointestinálním traktu přežvýkavců, studie in vitro
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894931" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894931 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Osud mykotoxinů v gastrointestinálním traktu přežvýkavců, studie in vitro
Popis výsledku v původním jazyce
Mykotoxiny a jejich maskované formy představují značné zdravotní riziko pro lidi i hospodářská zvířata. Potřebu výzkumu zaměřeného na výskyt toxických sekundárních metabolitů v krmivech akcentuje i Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Jednou z klíčových strategií eliminace toxicity krmiv je aplikace vyvazovačů mykotoxinů nebo biotransformačních činidel do krmiv. Cílem experimentu je ověření funkčnosti testovaného aditiva, a to nejen pro jeden deklarovaný (cílový) mykotoxin, ale i pro širší spektrum mykotoxinů detekovaných v krmivu použitého při kultivaci. Interakce sorbentu byla studována za simulovaných podmínek gastrointestinálního traktu přežvýkavců - i) bachor, ii) slez a iii) tenké střevo. Pro stanovení mykotoxinů byla využita technika ultra-účinné kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostní spektrometrií (UPLC-MS/MS).
Název v anglickém jazyce
The fate of mycotoxins in a gastrointestinal tract of ruminants, in vitro study
Popis výsledku anglicky
Mycotoxins and their masked forms represents a significant health risk to both human and livestock. The need for research studies focused on the occurrence of toxic secondary metabolites in feed is also emphasized by European Food Safety Authority (EFSA). One of possible key strategies for the elimination of toxic effects of contaminated feed is the use of feed additives. The aim of this experiment is to verify the functionality of tested additive for declared mycotoxin and also for other mycotoxins detected in feed used for cultivation. The efficiency of the used sorbent was tested under conditions simulating conditions of gastrointestinal tract of ruminants - i) rumen, ii) abomasus and iii) small intestine. For the determination of mycotoxins technique was used ultra-performance liquid chromatography with tandem mass spectrometry (UPLC-MS/MS).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B044" target="_blank" >QI111B044: Komplexní strategie pro minimalizaci negativního dopadu infekce toxikogenními houbami r. Fusarium v obilovinách a odvozených produktech.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výzkum, vývoj a aplikace nových postupů zaměřených na kontrolu a minimalizaci vlivu činitelů s negativním dopadem na zdravotní bezpečnost zemědělských surovin, produktů a potravin
ISBN
978-80-7427-117-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
37-42
Název nakladatele
Výzkumný ústav rostlinné výroby
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
20. 11. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—