Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Izolace beta-laktoglobulinu z koncentrátu bílkovin syrovátky.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894933" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894933 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Izolace beta-laktoglobulinu z koncentrátu bílkovin syrovátky.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    beta-Laktoglobulin je hlavní bílkovinou syrovátky vznikající při výrobě sýrů. Tato bílkovina má řadu funkčních vlastností, jako je tvorba gelu a pěny nebo emulgační schopnosti. Vlastnosti beta laktoglobulinu lze pak cíleně využít v potravinářských výrobcích. Díky vysokému obsahu esenciálních aminokyselin je rovněž cennou složkou lidské výživy, Frakcionací složek syrovátky lze nejen získat produkty s výraznými funkčními vlastnostmi, ale také dosáhnout podstatně lepšího zhodnocení syrovátky. Pro izolaci beta laktoglobulinu byl jako výchozí surovina v této práci použit komerční koncentrát syrovátkových bílkovin, ze kterého byl připraven roztok obsahující 7,5 % bílkovin. V dalším kroku byly selektivně vysráženy některé bílkoviny syrovátky přídavkem 7 %hm NaCl. Po vysrážení a odstředění byl získán supernatant, který obsahoval především beta-laktoglobulin a kaseinomakropeptid. Supernatant byl pomocí elektrodialýzy demineralizován a následným přídavkem 7, 9 nebo 11 %hm ethanolu a úpravou pH n

  • Název v anglickém jazyce

    Isolation of beta-lactoglobulin from whey protein concentrate

  • Popis výsledku anglicky

    beta-Lactoglobulin is the main protein of sweet whey. This protein has many functional properties such as gelling, foaming or emulsifying ability. Thus properties of beta-lactoglobulin could be specifically used in food products. Thanks to high content of essential amino acids is also valuable component of human nutrition. Fractionation of whey constituents could not only get the products with distinct functional properties, but also could achieve significantly better value for whey. For the isolation of beta-lactoglobulin was commercial whey protein concentrate used as a starting material. From this concentrate was prepared a solution containing 7.5 % w/w protein. The next step was selective precipitation of some whey proteins by addition of 7 % w/w NaCl. Supernatant obtained after precipitation and centrifugation contained mainly beta-lactoglobulin and caseinomacropeptide. This supernatant was demineralised by elektrodialysis, subsequent was added 7, 9 or 11 % w/w ethanol and the pH

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/FR-TI1%2F470" target="_blank" >FR-TI1/470: *Progresivní technologie zpracování slané syrovátky z výroby sýrů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2012 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-838-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    81-84

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    24. 1. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku