Využití chitosanu při frakcionaci bílkovin syrovátky.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022421" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022421 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití chitosanu při frakcionaci bílkovin syrovátky.
Popis výsledku v původním jazyce
Byla vypracována metoda selektivní separace nedenaturovaného ?-laktoglobulinu (?-Lg) ze syrovátky založená na elektrostatických interakcích s chitosanem v rozmezí pH 2 - 7. Pro konečné uvolnění ?-Lg byl použit roztok octanu sodného při pH 10. V rozmezí pH 2 - 4 biopolymery neinteragují nebo tvoří rozpustné komplexy. Silné interakce byly pozorovány v rozmezí pH 6 - 7. Nejlepších výsledků bylo dosaženo při pH 6 s výtěžkem ?-Lg 65 % a čistotou 86 %. Syrovátku po odstranění ?-Lg lze zpracovat na hypoalergenní komcentráty bílkovin syrovátky.
Název v anglickém jazyce
Use of chitosan in whey protein separation
Popis výsledku anglicky
A method for selective separation of undenatured ?-lactoglobulin (?-Lg) from cheese whey, based on electrostatic interactions between whey proteins (WP) and chitosan, was performed in pH range 2-7. For final extraction sodium acetate solution of pH 10 was used. At pH values 2-4 biopolymers did not interact with each other or formed soluble complexes. At pH values 6-7 strong interactions were observed. The highest content of ?-Lg was obtained at pH 6. A recovery of 65% of ?-Lg with a protein purity of 86% was achieved. The production of cheese whey without ?-lactoglobulin could help to extend the application of dairy by-products in food processing, and to isolate hypoallergenic whey protein concentrates.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XI. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-068-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
VFUT
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
3. 6. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—