Izolace ?-laktoglobulinu pomocí chitosanu.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024304" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024304 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Izolace ?-laktoglobulinu pomocí chitosanu.
Popis výsledku v původním jazyce
Byla provedena optimalizace podmínek selektivní separace hlavní bílkoviny syrovátky ?-laktoglobulinu (?-Lg) metodou srážení s chitosanem. Sledován byl vliv koncentrace chitosanu (0,5-5,0 mg/ml), pH (2-7) a teploty (30-50 °C) na množství ?-Lg v izolovanéfrakci. Jako výchozí surovina byl použit retentát po ultrafiltraci (RUF) čerstvé kravské syrovátky (membrána s cut off 50 kDa, tlak 0,250 MPa, teplota 35 °C). Po přídavku chitosanu probíhala reakce při zvolené teplotě a pH po dobu 120 minut (viz obr.1).Následně byla sraženina odstředěna (5000x g, 10 min, 4 °C) a peleta byla promyta 0,1 mol/l roztokem octanu sodného (pH 10). Supernatant, obsahující frakci ?-Lg, byl analyzován metodou RP-HPLC. Bylo zjištěno, že optimální množství chitosanu se pohybuje okolo 4,5 mg/ml. Teplota množství vysráženého ?-Lg významně neovlivňovala. Výrazný vliv na sílu elektrostatických interakcí mezi záporně nabitým proteinem a kladně nabitým polysacharidem, které se podílejí na vzniku komp
Název v anglickém jazyce
?-Lactoglobulin isolation by chitosan.
Popis výsledku anglicky
A method for selective separation of undenatured ?-lactoglobulin (?-Lg) from cheese whey, based on electrostatic interactions between whey proteins (WP) and chitosan was performed. We observed the effect of chitosan concentration (0.5-5.0 mg.ml-1), pH (2-7) and temperature (30-50 °C) on ?-lactoglobulin yield. In all experiments, we used fresh cow's whey ultrafiltration retentate (membrane with cut-off 50 kDa, pressure 0.250 MPa, temperature 35 °C). When chitosan added, the reaction took 120 minutes at defined pH and temperature. After coagulation, mixture was centrifuged at 5000x g, 10 min, 4 °C. For final extraction sodium acetate solution of pH 10 was added to pellet. After centrifugation, supernatant with ?-Lg was analyzed by RP-HPLC. Optimum chitosan concentration for selective separation of ?-Lg was about 4.5 mg.ml-1. We observed no sifnificant influence of temperature on protein yield. At pH values 2-4 biopolymers did not interact with each other or formed
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2010 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-760-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—