Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Izolace ?-laktoglobulinu pomocí chitosanu.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024304" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024304 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Izolace ?-laktoglobulinu pomocí chitosanu.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byla provedena optimalizace podmínek selektivní separace hlavní bílkoviny syrovátky ?-laktoglobulinu (?-Lg) metodou srážení s chitosanem. Sledován byl vliv koncentrace chitosanu (0,5-5,0 mg/ml), pH (2-7) a teploty (30-50 °C) na množství ?-Lg v izolovanéfrakci. Jako výchozí surovina byl použit retentát po ultrafiltraci (RUF) čerstvé kravské syrovátky (membrána s cut off 50 kDa, tlak 0,250 MPa, teplota 35 °C). Po přídavku chitosanu probíhala reakce při zvolené teplotě a pH po dobu 120 minut (viz obr.1).Následně byla sraženina odstředěna (5000x g, 10 min, 4 °C) a peleta byla promyta 0,1 mol/l roztokem octanu sodného (pH 10). Supernatant, obsahující frakci ?-Lg, byl analyzován metodou RP-HPLC. Bylo zjištěno, že optimální množství chitosanu se pohybuje okolo 4,5 mg/ml. Teplota množství vysráženého ?-Lg významně neovlivňovala. Výrazný vliv na sílu elektrostatických interakcí mezi záporně nabitým proteinem a kladně nabitým polysacharidem, které se podílejí na vzniku komp

  • Název v anglickém jazyce

    ?-Lactoglobulin isolation by chitosan.

  • Popis výsledku anglicky

    A method for selective separation of undenatured ?-lactoglobulin (?-Lg) from cheese whey, based on electrostatic interactions between whey proteins (WP) and chitosan was performed. We observed the effect of chitosan concentration (0.5-5.0 mg.ml-1), pH (2-7) and temperature (30-50 °C) on ?-lactoglobulin yield. In all experiments, we used fresh cow's whey ultrafiltration retentate (membrane with cut-off 50 kDa, pressure 0.250 MPa, temperature 35 °C). When chitosan added, the reaction took 120 minutes at defined pH and temperature. After coagulation, mixture was centrifuged at 5000x g, 10 min, 4 °C. For final extraction sodium acetate solution of pH 10 was added to pellet. After centrifugation, supernatant with ?-Lg was analyzed by RP-HPLC. Optimum chitosan concentration for selective separation of ?-Lg was about 4.5 mg.ml-1. We observed no sifnificant influence of temperature on protein yield. At pH values 2-4 biopolymers did not interact with each other or formed

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2010 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-760-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku