Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání obsahu ?-laktoglobulinu a ?-laktalbuminu kobylího mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876540" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876540 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání obsahu ?-laktoglobulinu a ?-laktalbuminu kobylího mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo stanovení hlavních syrovátkových bílkovin beta-laktoglobulinu (?-LG) a alfa-laktalbuminu (?-LA) ve vzorcích kobylího mléka (n = 54). Po odstranění tuku byly vzorky vysráženy kyselinou octovou na pH 4,2. Po odstředění a přidání pufru s 2-merkaptoethanolem byly syrovátkové bílkoviny stanoveny pomocí elektroforézy na polyakrylamidovém gelu s přídavkem dodecyl síranu sodného (SDS-PAGE). Průměrné hodnoty syrovátkových bílkovin za sledované období 6 měsíců se pohybovaly v rozmezí 51-73 ? 69,37 % pro ?-LG a 30,63 ? 48,27 % ?-LA. Poměr ?-LG ku ?-LA byl stanoven v rozsahu 1,48 až 1,72. U obsahu bílkovin mezi měsíci laktace nebyly zjištěny statisticky průkazné rozdíly. Statisticky průkazné rozdíly (p &lt; 0,05) však byly nalezeny mezi plemeny moravský teplokrevník a oldenburský kůň.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of ?-lactoglobulin and ?-lactalbumin content in mare?s milk

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was the determination of main whey proteins beta-lactoglobulin (?-LG) and alpha-lactalbumin (?-LA) in mare´s milk (n = 54) depending on the month of lactation and breed. After removing the fat fraction, the samples were precipitated with acetic acid to the value of pH = 4.2. After centrifugation and addition of buffer with 2-mercaptoethanol the whey protein were determined by sodium dodecyl sulfate-polyacrylamide electrophoresis (SDS-PAGE). Average values of major whey proteins were 51.73 ? 69.37% for ?-LG and 30.63 ? 48.27% for ?-LA. The ratio of ?-LG and ?-LA was in range from 1.48 to 1.72. There were no statistically significant differences in protein content between months of lactation. Statistically significant differences (p&lt;0.05) were found among the breeds of the Moravian Warm Blood and the Oldenburger Horse.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník abstraktů XLIV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-541-1

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    181-185

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    28. 2. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku