Porovnání obsahu ?-laktoglobulinu a ?-laktalbuminu kobylího mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876540" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876540 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání obsahu ?-laktoglobulinu a ?-laktalbuminu kobylího mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo stanovení hlavních syrovátkových bílkovin beta-laktoglobulinu (?-LG) a alfa-laktalbuminu (?-LA) ve vzorcích kobylího mléka (n = 54). Po odstranění tuku byly vzorky vysráženy kyselinou octovou na pH 4,2. Po odstředění a přidání pufru s 2-merkaptoethanolem byly syrovátkové bílkoviny stanoveny pomocí elektroforézy na polyakrylamidovém gelu s přídavkem dodecyl síranu sodného (SDS-PAGE). Průměrné hodnoty syrovátkových bílkovin za sledované období 6 měsíců se pohybovaly v rozmezí 51-73 ? 69,37 % pro ?-LG a 30,63 ? 48,27 % ?-LA. Poměr ?-LG ku ?-LA byl stanoven v rozsahu 1,48 až 1,72. U obsahu bílkovin mezi měsíci laktace nebyly zjištěny statisticky průkazné rozdíly. Statisticky průkazné rozdíly (p < 0,05) však byly nalezeny mezi plemeny moravský teplokrevník a oldenburský kůň.
Název v anglickém jazyce
Comparison of ?-lactoglobulin and ?-lactalbumin content in mare?s milk
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was the determination of main whey proteins beta-lactoglobulin (?-LG) and alpha-lactalbumin (?-LA) in mare´s milk (n = 54) depending on the month of lactation and breed. After removing the fat fraction, the samples were precipitated with acetic acid to the value of pH = 4.2. After centrifugation and addition of buffer with 2-mercaptoethanol the whey protein were determined by sodium dodecyl sulfate-polyacrylamide electrophoresis (SDS-PAGE). Average values of major whey proteins were 51.73 ? 69.37% for ?-LG and 30.63 ? 48.27% for ?-LA. The ratio of ?-LG and ?-LA was in range from 1.48 to 1.72. There were no statistically significant differences in protein content between months of lactation. Statistically significant differences (p<0.05) were found among the breeds of the Moravian Warm Blood and the Oldenburger Horse.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník abstraktů XLIV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-541-1
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
181-185
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
28. 2. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—