Stanovení syrovátkových bílkovin v kobylím mléce metodou RP-HPLC
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876542" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876542 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení syrovátkových bílkovin v kobylím mléce metodou RP-HPLC
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo stanovení vybraných syrovátkových bílkovin ?-laktalbuminu (?-LA), ?-laktoglobulinu (?-LG), sérového albuminu (SA) a lysozymu (LYS) v individuálních vzorcích kobylího mléka (n=42) a sledování změn během prvních 6 měsíců laktace. Syrovátkové bílkoviny byly stanoveny po vysrážení kaseinů kyselinou octovou metodou RP-HPLC. Průměrné hodnoty syrovátkových bílkovin za sledované období 6 měsíců byly pro ?-LG 2,42 ? 0,66 g/l, ?-LA 2,20 ? 0,51 g/l, SA 0,04 ? 0,04 g/l a LYS 0,56 ? 0,13 g/l. Byl zjištěn statisticky významný vliv stadia laktace na koncentraci syrovátkových bílkovin v kobylím mléce.
Název v anglickém jazyce
Determination of whey proteins in mare milk by RP-HPLC method
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was the determination of selected whey proteins ?-lactalbumin (?-LA), ?-lactoglobulin (?-LG), serum albumin (SA) and lysozyme (LYS) in individual samples of mare?s milk (n=42) during a lactation period of 6 months. The content of whey proteins was monitored according to stage of lactation. The milk proteins were determined after acidic casein precipitation by RP-HPLC method. Average values of whey proteins were for ?-LG 2,42 ? 0,66 g/l, ?-LA 2,20 ? 0,51 g/l, SA 0,04 ? 0,04 g/l and LYS 0,56 ? 0,13 g/l. Content of all whey proteins was statistically significantly affected by the lactation stage.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-807-4
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
248-251
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
17. 10. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—