Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rezistentní a pomalu stravitelný škrob

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895676" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895676 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22310/13:43895676

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rezistentní a pomalu stravitelný škrob

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Stravitelnost škrobu je přičítána mnoha faktorům, jako je například: zdroj škrobu, velikost zrn, poměr amylosy / amylopektinu a krystalinita. Rezistentní škrob (RS) uniká enzymatické trávení v tenkém střevě a přechází do tlustého střeva. Přehled se zaměřuje na obsah RS v potravinách, nutriční výhody a metody zvyšování poměru RS ku celkovému škrobu. Pomalu stravitelný škrob je absorbován v tenkém střevě během 20-120 min. RS může být použit při léčbě cukrovky nebo v lécích s řízeným uvolňováním.

  • Název v anglickém jazyce

    Resistant and slowly digestible starch

  • Popis výsledku anglicky

    Digestibility of starch has been attributed to many factors, such as starch source, granule size, amylose/amylopectin ratio, crystallinity. Resistant starch (RS) escapes enzymatic digestion in the small intestine and passes into colon. The review is focused on the RS content in foods, nutritional benefits and on methods of increasing the RS/total starch ratio. Slowly digestible starch is absorbed in the small intestine within 20?120 min. RS can be used in treatment of diabetes or in controlled-release drugs.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310219" target="_blank" >QJ1310219: Pšenice se specifickým složením a vlastnostmi škrobu pro potravinářské a průmyslové účely</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    107

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    929-935

  • Kód UT WoS článku

    000328730400004

  • EID výsledku v databázi Scopus