Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rezistentní škrob – charakteristika, zdroje a vliv na lidské zdraví

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921812" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921812 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2020/09/skrob1.pdf" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2020/09/skrob1.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rezistentní škrob – charakteristika, zdroje a vliv na lidské zdraví

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rezistentní škrob (RS; typy 1 až 5) je typem škrobu, který není tráven v tenkém střevě člověka a přechází do tlustého střeva, kde je částečně metabolizován přítomnými mikroorganismy. Rezistentní škroby podle původu a způsobu zpracování potraviny nebo přípravy pokrmu vykazují různé fyziologické účinky na lidský organismus. Typy rezistentního škrobu RS1, RS2, RS3 a RS5 jsou přirozeně přítomné v potravinách, navíc typy RS2, RS3 a RS4 mohou být přidávány do potraviny jako funkční složka (přídatná látka). Významným zdrojem rezistentního škrobu jsou tepelně upravené potraviny/pokrmy z luštěnin, brambor a obilovin. Vařené a ochlazené (nebo uchovávané) potraviny / pokrmy mají vyšší obsahy RS než čerstvě uvařené.

  • Název v anglickém jazyce

    Resistant starch - characteristics, sources and influence on human health

  • Popis výsledku anglicky

    Resistant starch (RS; types 1 to 5) is a type of starch that is not digested in the small intestine of humans and passes into the large intestine, where it is partially metabolized by the microorganisms present. Resistant starches, depending on the origin and method of food processing or food preparation, have different physiological effects on the human body. Types of resistant starch RS1, RS2, RS3 and RS5 are naturally present in foods, in addition types RS2, RS3 and RS4 can be added to food as a functional ingredient (additive). An important source of resistant starch is heat-treated foods / dishes from legumes, potatoes and cereals. Cooked and chilled (or stored) foods have a higher RS content than freshly cooked.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    75

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    53-55

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus