THE EFECT OF PROCESS PARAMETERS ON SLOWLY DIGESTIBLE STARCH CONTENT IN EXTRUDATES
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43897155" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43897155 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
THE EFECT OF PROCESS PARAMETERS ON SLOWLY DIGESTIBLE STARCH CONTENT IN EXTRUDATES
Popis výsledku v původním jazyce
Starch contained in food products can be classified by rate of digestion in the small intestine as rapidly digestible starch (RDS), slowly digestible starch (SDS) and resistant starch (RS). Slowly digestible starch has beneficial physiological effect onthe reduction of post-prandial glycemic responses. Laboratory single-screw extruder KE 19/25 (Brabender, Germany) was used for preparation of 37 samples, in which RDS, SDS and total starch (TS) were determined using Englyst method. Fine-grain corn grits,modified starch Moramyl ZB-H and pea flour were used as raw materials. The input mixtures differed in composition and water addition (5, 10, 20 % wt.). Additionally dosing rate, speed of screw, barrel temperatures, compression ratio and diameter of diewere changed for influencing RDS and SDS in extrudates.
Název v anglickém jazyce
THE EFECT OF PROCESS PARAMETERS ON SLOWLY DIGESTIBLE STARCH CONTENT IN EXTRUDATES
Popis výsledku anglicky
Starch contained in food products can be classified by rate of digestion in the small intestine as rapidly digestible starch (RDS), slowly digestible starch (SDS) and resistant starch (RS). Slowly digestible starch has beneficial physiological effect onthe reduction of post-prandial glycemic responses. Laboratory single-screw extruder KE 19/25 (Brabender, Germany) was used for preparation of 37 samples, in which RDS, SDS and total starch (TS) were determined using Englyst method. Fine-grain corn grits,modified starch Moramyl ZB-H and pea flour were used as raw materials. The input mixtures differed in composition and water addition (5, 10, 20 % wt.). Additionally dosing rate, speed of screw, barrel temperatures, compression ratio and diameter of diewere changed for influencing RDS and SDS in extrudates.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310219" target="_blank" >QJ1310219: Pšenice se specifickým složením a vlastnostmi škrobu pro potravinářské a průmyslové účely</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the 9th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience
ISBN
978-80-86238-58-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
48-52
Název nakladatele
Czech chemical society
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
6. 11. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
000341216900010