Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Extrusion of corn grits with native or modified starch addition - influence on starch digestibility fractions, shear stress-at-break, and expansion ratio

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901739" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901739 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.akademiai.com/doi/abs/10.1556/066.2016.45.2.16" target="_blank" >http://www.akademiai.com/doi/abs/10.1556/066.2016.45.2.16</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1556/066.2016.45.2.16" target="_blank" >10.1556/066.2016.45.2.16</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Extrusion of corn grits with native or modified starch addition - influence on starch digestibility fractions, shear stress-at-break, and expansion ratio

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the paper was to seek suitable conditions of extrusion cooking using a laboratory single-screw extruder to increase slowly digestible (SDS) and resistant starch (RS) content in extrudates saving sensory characteristics of the final product prepared from corn grits with added native wheat starch, distarch phosphates, or soluble fibre Nutriose (Roquette, France). In addition to the composition of input mixtures, process parameters of a single-screw extruder, such as speed of screw and barrel temperatures, were changed. The highest expansion ratio (4.14) was found for temperatures 44 degrees C, 90 degrees C, 120 degrees C, and 140 degrees C, die diameter 3 mm, compression ratio 3: 1, rotation speed 140 r.p.m., and dosing 15 r.p.m. The addition of native wheat starch to corn grits resulted in values of the expansion ratio ranging from 1.17-2.38. A high concentration of RS - 2.4% per starch - was observed for a 20% ratio of Nutriose with a 10% addition of water. The addition of 20-50% of native wheat starch resulted in values ranging from 0.2-0.4% per starch. The highest SDS content (72.5% per starch) in extrudates was obtained for the mixture of corn grits, 20% cross-linked starch, and water (10% addition).

  • Název v anglickém jazyce

    Extrusion of corn grits with native or modified starch addition - influence on starch digestibility fractions, shear stress-at-break, and expansion ratio

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the paper was to seek suitable conditions of extrusion cooking using a laboratory single-screw extruder to increase slowly digestible (SDS) and resistant starch (RS) content in extrudates saving sensory characteristics of the final product prepared from corn grits with added native wheat starch, distarch phosphates, or soluble fibre Nutriose (Roquette, France). In addition to the composition of input mixtures, process parameters of a single-screw extruder, such as speed of screw and barrel temperatures, were changed. The highest expansion ratio (4.14) was found for temperatures 44 degrees C, 90 degrees C, 120 degrees C, and 140 degrees C, die diameter 3 mm, compression ratio 3: 1, rotation speed 140 r.p.m., and dosing 15 r.p.m. The addition of native wheat starch to corn grits resulted in values of the expansion ratio ranging from 1.17-2.38. A high concentration of RS - 2.4% per starch - was observed for a 20% ratio of Nutriose with a 10% addition of water. The addition of 20-50% of native wheat starch resulted in values ranging from 0.2-0.4% per starch. The highest SDS content (72.5% per starch) in extrudates was obtained for the mixture of corn grits, 20% cross-linked starch, and water (10% addition).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310219" target="_blank" >QJ1310219: Pšenice se specifickým složením a vlastnostmi škrobu pro potravinářské a průmyslové účely</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Alimentaria

  • ISSN

    0139-3006

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    45

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    HU - Maďarsko

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    286-294

  • Kód UT WoS článku

    000377098500016

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84971523901