Vliv enkapsulace na životaschopnost buněk Lactobacillus casei L-26 v různých systémech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895863" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895863 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv enkapsulace na životaschopnost buněk Lactobacillus casei L-26 v různých systémech
Popis výsledku v původním jazyce
V práci byl sledován vliv enkapsulace buněk Lactobacillus casei Lafti L-26 na jejich životaschopnost během skladování v různých mlékárenských výrobcích a v podmínkách simulujících trávicí trakt v porovnání s volnými buňkami. Enkapsulace neměla vliv na stabilitu buněk při dlouhodobém skladování v prostředí mléka, jogurtu a čerstvého sýra v solném nálevu, ale významně zvýšila životaschopnost buněk při nízkém pH (pH 2).
Název v anglickém jazyce
The influence of encapsulation on viability of Lactobacillus casei L-26 cells in different systems
Popis výsledku anglicky
The influence of encapsulation of Lactobacillus casei Lafti L-26 cells on their viability during the storage in different dairy products and in the conditions simulating those in gastrointestinal tract compared with free cells were studied in this work.The encapsulation did not have effect on the stability of cells during long-term storage in milk, yogurt and fresh cheese in brine solution but significantly increased the viability of cells at low pH (pH 2).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
140
Číslo periodika v rámci svazku
prosinec
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
4-6
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—