Vliv emulzní enkapsulace buněk L. casei Lafti L-26 do mléčné bílkovinné matrice na jejich životaschopnost v různých podmínkách.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43897566" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43897566 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv emulzní enkapsulace buněk L. casei Lafti L-26 do mléčné bílkovinné matrice na jejich životaschopnost v různých podmínkách.
Popis výsledku v původním jazyce
V práci byl sledován vliv enkapsulace buněk Lactobacillus casei Lafti L-26 na jejich životaschopnost v čerstvém sýru skladovaném v solném nálevu a v podmínkách simulující trávicí trakt. Enkapsulace neměla vliv na stabilitu buněk během dlouhodobého skladování v sýru, ale významně zvýšila životaschopnost při nízkém pH (pH 2). Enkapsulace také pozitivně ovlivnila životaschopnost buněk během termizačního záhřevu při 65 °C. Nebyl pozorován žádný efekt enkapsulace při porovnání metabolické aktivity volných aenkapsulovaných buněk.
Název v anglickém jazyce
The influence of the emulsion encapsulation of L. casei Lafti L-26 cells into milk protein matrix on thein viability in different conditions
Popis výsledku anglicky
Influence of encapsulation of Lactobacillus casei Lafti L-26 cells on their viability in fresh cheese stored in brine solution and in the conditions simulating those in gastrointestinal tract compared with free cells was studied in this work. The encapsulation did not have effect on the stability of cells during long-term storage in cheese but significantly increased the viability of cells at low pH (pH 2). The encapsulation also positively influenced the viability of cells during termization heating at65 °C. No effect of encapsulation was found when the metabolic activity of free and encapsulated cells was compared.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2014 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-909-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
43-47
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
23. 1. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—