Životaschopnost a metabolická aktivita volných a enkapsulovaných bifidobakterií.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43897562" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43897562 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Životaschopnost a metabolická aktivita volných a enkapsulovaných bifidobakterií.
Popis výsledku v původním jazyce
V práci byl sledován vliv emulzní enkapsulace kmene Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB12 do mléčné bílkovinné matrice na jeho růst, metabolickou aktivitu, stabilitu v podmínkách simulující trávicí trakt a na stabilitu při aplikaci do laboratorně vyrobeného sýra skladovaného v solném nálevu. Enkapsulace snížila metabolickou aktivitu buněk, molární poměr vzniklých kyselin byl posunut ve prospěch kyseliny mléčné. Enkapsulace významně zvýšila životaschopnost buněk v simulovaných podmínkách trávicíhotraktu (o 5 řádů v1 ml v porovnání s buňkami neenkapsulovanými), ale neměla vliv na stabilitu v sýru skladovaném v 16 % hm. roztoku NaCl s přídavkem syrovátky.
Název v anglickém jazyce
Viability and metabolic activity of non-encapsulated and encapsulated bifidobacteria
Popis výsledku anglicky
In this study the effect of the emulsion encapsulation on growth, metabolic activity, stability under conditions simulating gastro-intestinal human tract and stability of Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB12 in laboratory-made fresh brined cheesewas evaluated. Encapsulation decreased the metabolic activity of the cells, the molar ratio of the resulting acids was shifted in favour of lactic acid. Encapsulation also significantly increased viability of the cells BB12 exposed to gastro-intestinal conditions; free cells BB12 decreased by 5 log cycles per ml compared to encapsulated cells. No effect of encapsulation on stability of the cells BB12 in the laboratory-made fresh cheese while storing in brine solution (16 % w/w NaCl) with the addition ofwhey was found.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
146
Číslo periodika v rámci svazku
říjen
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
17-20
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—