Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of co-encapsulation of bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb12 with inulin and ascorbic acid on its viability

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43920824" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43920824 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.agriculturejournals.cz/web/cjfs.htm?type=article&id=292_2019-CJFS" target="_blank" >https://www.agriculturejournals.cz/web/cjfs.htm?type=article&id=292_2019-CJFS</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/292/2019-CJFS" target="_blank" >10.17221/292/2019-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of co-encapsulation of bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb12 with inulin and ascorbic acid on its viability

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Eight types of capsules containing Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb12 with addition of inulin and/or ascorbic acid were prepared by emulsion method with milk protein matrix or by extrusion method with alginate matrix. The size of protein and alginate capsules containing only Bb12 was 204 ± 18 µm and 1.7 ± 0.1 mm, respectively. Addition of both inulin (1% w/w) and ascorbic acid (0.5% w/w) increased the size of alginate capsules. Both methods of encapsulation prevented efficiently the manifestation of Bb12 cell metabolic activity. All types of encapsulation provided higher resistance of Bb12 cells to the conditions of a model gastrointestinal tract (GIT) compared to free cells. The influence of co-encapsulation with inulin (1% w/w) and ascorbic acid (0.5% w/w) on viability in model GIT was not demonstrable in alginate capsules but it was significant in protein capsules. The most efficient was co-encapsulation in a protein matrix with 1% w/w inulin and 0.5% w/w ascorbic acid. © 2020 Czech Academy of Agricultural Sciences. All rights reserved.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of co-encapsulation of bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb12 with inulin and ascorbic acid on its viability

  • Popis výsledku anglicky

    Eight types of capsules containing Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb12 with addition of inulin and/or ascorbic acid were prepared by emulsion method with milk protein matrix or by extrusion method with alginate matrix. The size of protein and alginate capsules containing only Bb12 was 204 ± 18 µm and 1.7 ± 0.1 mm, respectively. Addition of both inulin (1% w/w) and ascorbic acid (0.5% w/w) increased the size of alginate capsules. Both methods of encapsulation prevented efficiently the manifestation of Bb12 cell metabolic activity. All types of encapsulation provided higher resistance of Bb12 cells to the conditions of a model gastrointestinal tract (GIT) compared to free cells. The influence of co-encapsulation with inulin (1% w/w) and ascorbic acid (0.5% w/w) on viability in model GIT was not demonstrable in alginate capsules but it was significant in protein capsules. The most efficient was co-encapsulation in a protein matrix with 1% w/w inulin and 0.5% w/w ascorbic acid. © 2020 Czech Academy of Agricultural Sciences. All rights reserved.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    38

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    57-62

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85093925729