Gramovo barvení a další jednoduché testy pro rozlišení mikroorganismů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895924" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895924 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/13:NE15
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Gramovo barvení a další jednoduché testy pro rozlišení mikroorganismů
Popis výsledku v původním jazyce
Na souboru 57 mikroorganismů izolovaných ze syrového mléka, mléčných výrobků a zeleninových šťáv byla testována praktická využitelnost jednoduchých biochemických a dalších mikrobiologických testů pro potřeby mlékárenské praxe. Rozlišení Gram-pozitivních,Gram-negativních bakterií a kvasinek bylo prováděno pomocí barvení mikroskopického preparátu, KOH testem a detekcí L-alanin-aminopeptidasy. Bakterie a kvasinky bylo možné rozlišit pouze mikroskopicky. Metabolismus sacharidů byl sledován s využitím sacharidových disků, na agaru s glukosou nebo s laktosou, pomocí disků detekujících ?-galaktosidasu či na OF mediu pro rozlišení oxidačního a fermentačního typu metabolismu. Pro diferenciaci mikroorganismů se nejlépe osvědčily sacharidové disky. Kromě toho byly provedeny testy na katalasu a oxidasu.
Název v anglickém jazyce
Gram-staining and other simple tests for differentiation of microorganisms
Popis výsledku anglicky
Usability of simple biochemical and other microbiological tests for needs of dairy practice was tested on a file of 57 microorganisms isolated from raw milk, dairy products and vegetable juices. Gram-positive and Gram-negative bacteria and yeasts were distinguished by staining of microscopical preparation, KOH test and detection of L-alanine-aminopeptidase. Only microscope was able to distinguish between bacteria and yeasts. Metabolism of saccharides was tested by saccharide discs, agar with glucose orlactose, discs for detection of ?-galactosidase or OF medium for differentiation between oxidative and fermentative metabolism. Saccharide discs were the best tool for categorization of microorganisms. Moreover, tests on katalase and oxidase were performed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Systémy jištění kvality a bezpečnosti mlékárenských výrobků vhodnými metodami aplikovatelnými v praxi</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
141
Číslo periodika v rámci svazku
141
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
13-18
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—