Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Gramovo barvení a další jednoduché testy pro rozlišení mikroorganismů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895924" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895924 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26722861:_____/13:NE15

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Gramovo barvení a další jednoduché testy pro rozlišení mikroorganismů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Na souboru 57 mikroorganismů izolovaných ze syrového mléka, mléčných výrobků a zeleninových šťáv byla testována praktická využitelnost jednoduchých biochemických a dalších mikrobiologických testů pro potřeby mlékárenské praxe. Rozlišení Gram-pozitivních,Gram-negativních bakterií a kvasinek bylo prováděno pomocí barvení mikroskopického preparátu, KOH testem a detekcí L-alanin-aminopeptidasy. Bakterie a kvasinky bylo možné rozlišit pouze mikroskopicky. Metabolismus sacharidů byl sledován s využitím sacharidových disků, na agaru s glukosou nebo s laktosou, pomocí disků detekujících ?-galaktosidasu či na OF mediu pro rozlišení oxidačního a fermentačního typu metabolismu. Pro diferenciaci mikroorganismů se nejlépe osvědčily sacharidové disky. Kromě toho byly provedeny testy na katalasu a oxidasu.

  • Název v anglickém jazyce

    Gram-staining and other simple tests for differentiation of microorganisms

  • Popis výsledku anglicky

    Usability of simple biochemical and other microbiological tests for needs of dairy practice was tested on a file of 57 microorganisms isolated from raw milk, dairy products and vegetable juices. Gram-positive and Gram-negative bacteria and yeasts were distinguished by staining of microscopical preparation, KOH test and detection of L-alanine-aminopeptidase. Only microscope was able to distinguish between bacteria and yeasts. Metabolism of saccharides was tested by saccharide discs, agar with glucose orlactose, discs for detection of ?-galactosidase or OF medium for differentiation between oxidative and fermentative metabolism. Saccharide discs were the best tool for categorization of microorganisms. Moreover, tests on katalase and oxidase were performed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Systémy jištění kvality a bezpečnosti mlékárenských výrobků vhodnými metodami aplikovatelnými v praxi</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    141

  • Číslo periodika v rámci svazku

    141

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    13-18

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus