Cholesterol jako marker vaječného podílu ve výrobcích s deklarovaným obsahem vajec
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896535" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896535 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Cholesterol jako marker vaječného podílu ve výrobcích s deklarovaným obsahem vajec
Popis výsledku v původním jazyce
Vaječné výrobky mohou být falšovány vědomým snížením vaječného podílu nebo klamavým označením bezvaječných výrobků za vaječné. Příčinou nižšího než deklarovaného obsahu vajec může být i použití nekvalitní nebo chybně specifikované suroviny nebo technologická chyba. Jedním z markerů vaječného po dílu je cholesterol, jehož využití pro kvantifikaci je však omezeno jeho přirozenou variabilitou a dalšími faktory.
Název v anglickém jazyce
Cholesterol as marker of egg content in products with eggs
Popis výsledku anglicky
Egg products can be adulterated by conscious reduction in egg content or misleading descrip tion of egg-free products as egg products. The cause of the lower than declared content of eggs may be also application of poor quality or incor rectly specifiedraw materials or technological er ror. Cholesterol is one of the egg kontent markers; but the use of cholesterol for quantification purpose has several limitations given by its natural variabil ity and other factors.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Metody a kritéria pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
68
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
158-160
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—